Milcobel streeft naar eigen zeggen naar een wateronafhankelijke productie. En dat kan tellen voor een zuivelcoöperatie van 1.700 melkveehouders met 1,4 miljard liter verwerkte melk per jaar.
Volgens Ruben Puype, corporate sustainability manager is water cruciaal in het productieproces van Milcobel. “Om kwalitatieve producten te maken, moeten we frequent reinigen, denk aan de melkophaalwagens of productie-installaties”, aldus Puype. “Op onze site in Langemark verbruiken we jaarlijks 1,5 miljoen m3 water, te vergelijken met het waterverbruik van 30.000 inwoners. Daarbij gebruiken we geen grondwater en recupereren we al bijna de helft van ons proceswater uit melk, vooral tijdens het droogproces bij het maken van melkpoeder en tijdens het kaasmaken. Zo winnen we jaarlijks het volume van bijna 300 olympische zwembaden.”
Milieu bonus op ale fronten
Milcobel zit vandaag, voor alle productiesites, op 42% waterhergebruik en mikt op minstens 75% in 2030. Specifiek in Langemark (waar mozzarella, melkpoeder, boter en ijsjes worden gemaakt) hoopt Milcobel in 2030 volledig zelfstandig te zijn in watervoorziening en dus ook geen stadswater meer te moeten afnemen.
In die context werkt Milcobel, binnen de Vlaamse Blue Deal tegen waterschaarste, samen met Aquafin en Pantarein Water. De nieuwe waterbehandelingsinstallatie zal gezuiverd water van Aquafin op de Milcobel-site verder opwaarderen tot drinkwaterkwaliteit, om vervolgens in te zetten als proceswater, en dat via een ver gaand filterproces. Finaal is het water zeer zacht en van drinkwaterkwaliteit.
Milcobel laat weten dat het economisch verder kan groeien ‘zonder uitputting van grondstoffen’, zoals de Europese Green Deal voorschrijft, en op termijn dus onafhankelijk worden van grondwater en leidingwater. Anderzijds neemt Milcobel de waterdruk tijdens de droge zomerperiode weg, geeft ze water in de achtertuin een tweede leven en kan ze water produceren aan een lagere operationele kost dan drinkwater.