“Ik richtte een aantal jaren terug Rouw en Verlies Vlaanderen op omdat ik de nood voelde om rouw en verlies bespreekbaar te maken en te houden”, aldus Mieke Deltomme. “Ik werkte in die tijd nog voor Het huis van de Mens in Ieper, een job die ik heel gepassioneerd deed. Maar ik voelde, zowel tijdens de rouwtherapie als tijdens de gesprekken met de nabestaanden om de begrafenisplechtigheden van hun geliefde uit te schrijven, hoeveel onbegrip, misvattingen en taboe er nog in onze maatschappij heerst over de dood, afscheid nemen en rouwen. Ik wilde mijn steentje bijdragen om dit taboe te doorbreken en bracht rouwenden samen tijdens een rouwvakantie. Mensen voelden echte steun en begrip bij elkaar. Tijdens deze vakantie ging ik met hen op een therapeutische manier aan de slag. Het was een hartverwarmende vakantie waar ik nog steeds met veel zachtheid en voldoening naar terug kijk.”
Maar Deltomme wilde ook meer. “Naast deelgenoten samenbrengen (ik vind deelgenoten een veel mooier woord dan lotgenoten) wilde ik ook de maatschappij terug voeling laten krijgen met de dood en afscheid nemen. Zeg maar dat ik mijn steentje wil bijdragen aan het normaliseren van het gemis om een geliefde en dat het best oké is om de geliefde zelfs na vele jaren nog te missen. Rouw is niet voor niets de keerzijde van graag zien. Zo zie ik het toch.”
Begeleiden via opleidingen
Met haar nichebedrijf organiseert Mieke Deltomme ook opleidingen voor hulpverleners, verpleegkundigen, leerkrachten, psychologen. “Zij werken tenslotte heel nauw samen met mensen die vaak ik rouw en verdriet zijn”, aldus Mieke. “Het is dan ook goed om de rouwende werkelijk nabij te kunnen zijn, zodat ze net wel de steun en troost en warmte ervaren. In de opleiding tot verlies- en rouwcoach wordt de cursist meegenomen in de ups en de downs van het rouwproces. Het is dan wel een grillig parcours, als coach kan je de rouwende ondersteunen en gidsen als alles om heen in duisternis is gehuld.”
Mieke Deltomme is oprichtster én zaakvoerder van Rouw en Verlies Vlaanderen.