Michiel De Backer (33), afkomstig uit Lichtervelde, kreeg naar eigen zeggen de bouwmicrobe van thuis uit mee. Zijn vader en grootvader waren immers in dezelfde sector actief.
In 2015 richtte De Backer – na zijn studies architectuur aan Sint-Lucas in Gent – zijn eigen bedrijf op, een jeugddroom. Hij startte zijn business met 18.000 euro kapitaal aan eigen middelen, zonder externe investeerders of leningen van welke aard ook. Vandaag is Ark-Shelter goed voor een omzet van ruim 3 miljoen euro, en heeft het een productiefaciliteit in Slovakije. De jonge West-Vlaming deelt de aandelen in Ark-Shelter met zijn Slovaakse vennoot Martin Mikovcak. “Een match in heaven omdat we elkaar perfect aanvullen “, zegt De Backer daarover.
Modulair bouwen
Ark-Shelter ontwerpt en bouwt modulaire en geprefabriceerde ‘containergebouwen’ met oog voor design, architectuur en customer made afwerking. Alle units in houten skeletbouw voldoen ook aan de strengste duurzaamheidsvoorwaarden. De units in kwestie kunnen veelzijdig gebruikt worden: als bouwstenen voor huizen, maar ook voor kantoren, zorginstellingen of onderkomen in de natuur. Vooral vanuit de skikgebieden is er de voorbije tijd heel veel belangstelling en vraag (zie foto Ark-Shelter onderaan).
De units hebben een maximale breedte van 4,5 meter en en lengte van 15 meter. Er kan drie hoog gestapeld worden. Naar de onmiddellijke toekomst toe wil De Backer via digitalisering de automatisatie van het productieproces efficiënter maken door kopers een flexibel en toegankelijk platform aan te bieden.
Nog dit: de publieksprijs werd gewonnen door Erik Vermeersch van NSAC.
