BRUGGE – Het summum van de Belgische gastronomie, is en blijft de keuken van Peter Goossens. Tot die conclusie komt Michelin bij de publicatie van zijn jaarlijkse gids. Hof van Cleve (Kruishoutem) behoudt ook dit jaar met veel bravoure zijn drie sterren. De vakkennis en het culinaire talent van chef Goossens staan garant voor een unieke ervaring, zoals ook veel West-Vlaamse ondernemers weten. In totaal krijgen twintig West-Vlaamse resto’s één of twee sterren in de nieuwe Michelin-gids die maandag werd voorgesteld. Opvallende vaststelling: Brugge en omstreken herbergen kennelijk de beste koks van de provincie.
In de lijst bevinden zich enkele nieuwe namen uit diverse uithoeken van Vlaanderen. Jan Tournier is één van hen. De chef van Cuchara in Lommel wordt in deze editie 2020 onderscheiden met twee sterren. In totaal worden zeven restaurants bekroond met een nieuwe ster. Bij L.E.S.S. in Brugge neemt de jonge Ruige Vermeire zijn gasten mee op een Aziatisch geïnspireerd avontuur. In dit kosmopolitische restaurant komt men ongedwongen genieten van intense creaties. L.E.S.S. is de opvolger van sterrenzaak Hertog Jan, waar Ruige Vermeire in de potten roert.
Het boeiende samenspel van wijn en spijs is ook het sterke punt van Sébastien Wygaerts en sommelier Diederik Herbots bij Ogst in Hasselt, net als bij Glenn Verhasselt en sommelier Yanick Dehandschutter van Sir Kwinten in Sint-Kwintens-Lennik. Zij weten de finesse van hun eigentijdse pareltjes perfect te laten balanceren met de topwijnen die de wijnexperts uitzoeken, aldus Michelin. Niels Brants van EssenCiel in Leuven is nog zo’n slimme chef die de kunst van het weglaten beheerst. Zijn originele ingevingen en oog voor groenten zorgen voor veel voldoening. Dat laatste is ook de belangrijkste troef van Souvenir in Gent. De persoonlijke relatie die Vilhjalmur Sigurdarson onderhoudt met de natuur is boeiend. Zijn uitbundige creaties laten de seizoenen als het ware tot leven komen. Sigurdarson begon destijds in Ieper en verhuisde nadien zijn zaak naar Gent.
Sterrenregen
West-Vlaanderen blijft culinair hoog scoren, met maar liefst twintig eettempels die in de prijzen vallen. Twee sterren -op één ster na de hoogste onderscheiding- gaan naar Hostellerie Le Fox (De Panne), Hostellerie St-Nicolas (Elverdinge), Boury (Roeselare), De Jonkman (Sint-Kruis) en La Durée (in Izegem). Volgende zaken krijgen één ster achter hun naam: Carcasse (Sint-Idesbald), M-Bistro (Nieuwpoort), Den Gouden Harynck, Sans Cravate, Zet’joe en L.E.S.S. uit Brugge, De Zuidkant (Damme), Cuines 33 en Sel Gris (Knokke), Marcus (Deerlijk), Ter Leepe (Zedelgem), Vol-Ver (Marke), Goffin (Sint-Kruis), Castor (Beveren-Leie) en Auberge De Herborist (Sint-Andries).