Bij Voka West-Vlaanderen is Bénédicte geen nieuw gezicht. Tussen mei 2020 en mei 2023 was ze reeds voorzitter van Jong Voka West-Vlaanderen. Bénédicte Soenen begint haar mandaat met bijzonder veel energie en ambitie: “Het is een hele eer om Michel Soubry te mogen opvolgen als regiovoorzitter voor Midden-West-Vlaanderen”, aldus Soenen. “Het zijn grote schoenen om te vullen, maar ik heb er bijzonder veel goesting in om onze prachtige regio verder te laten groeien en bloeien”.
Spannende tijden
Voor Bénédicte Soenen, die de derde generatie vormt binnen het familiebedrijf Golfkarton Soenen uit Hooglede, zijn het als kersverse regiovoorzitter spannende tijden. “Mijn voorzitterschap start quasi gelijk met de nieuwe legislaturen zowel op Europees, Vlaams en federaal niveau als op het lokale niveau later dit jaar”, zegt ze. “Dat geeft mij de kans om mij meteen goed te wortelen in de diverse beleidsniveaus, want ik wil de belangen van onze ondernemingen continu hoog houden op de politieke agenda. Onze regio staat voor enorme uitdagingen in de volgende legislatuur. Denk maar aan onze arbeidsmarkt die één van de meest krappe arbeidsmarkten van Vlaanderen is, maar ook het gebrek aan ruimte om te ondernemen in onze regio is een groot probleem. Om nog maar te zwijgen van de infrastructuurdossiers zoals het Kanaal Roeselare-Leie, de derde rijstrook op de E403 en de Zuidwestelijke ontsluiting van Tielt waar voor ons in de volgende legislatuur zichtbaar vooruitgang in geboekt moet worden.”
Melkkoe?
Michel Soubry heeft op heel wat dossiers zijn stempel gedrukt. Hij stond mee aan de wieg van het regio-overleg in Midwest en aan de taskforce voor het Kanaal Roeselare-Leie, gedreven vanuit zijn overtuiging dat dialoog de beste oplossing is om samen vooruit te komen. Ook zijn betoog voor onder andere gerichte economische arbeidsmigratie, de vele infrastructuurdossiers en de start-up scene in Midden-West-Vlaanderen blijven zeker hangen
Soubry zelf kijkt voldaan terug op zijn termijn als regiovoorzitter. Maar hij betreurt dat de overheid de bedrijven nog altijd als een ‘melkkoe’ ziet.
foto: archief