Vlerick Michael en Philippe

Michael Vlerick schrijft optimistisch boek over wereldproblematiek

KORTRIJK – Michael Vlerick, zoon van de bekende West-Vlaamse topondernemer Philippe Vlerick (KBC, BIC Carpets, Pentahold), heeft een boek geschreven met de titel ‘De tweede vervreemding‘. Hij fileert daarin haarfijn alle grote wereldproblemen, zoals migratie, armoede, duurzaamheid, milieu of globalisering. Het boek is net uit bij de Tieltse uitgeverij Lannoo waar het werd voorgesteld aan een publiek van hoofdzakelijk vooraanstaande West-Vlaamse ondernemers. Michael Vlerick is wetenschapsfilosoof en doceert aan de universiteit van Tilburg. 

Inleider en topauteur-filosoof David Van Reybrouck noemde Michael Vlerick een toptalent. “De wijze waarop hij de grote wereldproblemen benadert en analyseert, verdient grote bewondering”, vond Van Reybrouck. “Hij durft groots en globaal te denken over de toekomst van de mens.” Michael Vlerick serveert in zijn boek optimisme en recepten om tot een betere wereld te komen. Defaitisme is alvast niet aan hem besteed, al blijft hij ook niet blind voor zaken als terreur, godsdienstoorlogen of het protectionisme van kakelende toppolitici zoals Donald Trump (America First) of Emmanuel Macron (La France d’abord). Zo te zien lijkt vrijbuitersgedrag hoogtij te vieren op het internationaal toneel en dan rijst de vraag: wat kan de homo sapiens doen?

Globalisering en diversiteit

De auteur is overtuigd dat hij een oplossing in huis heeft en die oplossing heet meer samenwerking wereldwijd. Met tal van argumenten en historische reflecties toont hij aan dat samenwerken in de natuur van de mens ligt en dat dit ook op wereldschaal geen Utopia hoeft te zijn. Hij pleit, zoals wel meer topintellectuelen tegenwoordig beweren, dat de inspraak en medewerking van burgers aan het maatschappelijk discours meer en meer een noodzaak wordt voor change. Sowieso is er nood aan een globaal contract waarin elke natiestaat zich moet kunnen vinden, vindt de auteur. Volgens Michael Vlerick zorgt de globalisering -spijts de kritiek die ze vaak krijgt (grotere kloof tussen arm en rijk bijvoorbeeld)- voor een betere wereld, meer soelaas en meer welvaart alom. “Alle cijfers tonen aan dat de mensen in ontwikkelingslanden zelfs sneller verrijken dan mensen in economisch ontwikkelde landen”, aldus Vlerick. “Globalisering leidt overal tot een meer vreedzame, een meer rechtvaardige en een meer welvarende samenleving. Globalisering sluit ook diversiteit niet uit. Globalisering kan evengoed glokalisering heten.”

Lees ook

  • BV
    21/11/2024
    Hasselt One
    Hasselt
  • BV
    21/11/2024
    Vishandel Steijvers
    Maaseik
  • BV
    21/11/2024
    Infinity Executors
    Sint-gillis-waas