Meulebeke definitief 2

Meulebeke heeft er een nieuw bedrijventerrein bij

MEULEBEKE - Exact twee jaar na datum hebben gemeente Meulebeke, WVI en Unizo de ondernemers van het bedrijventerrein Haandeput feestelijk verwelkomd tijdens een opendeurweekend. Ruim 2.700 aanwezigen werden met open handen ontvangen. Op vrijdagavond vond de openingsreceptie plaats bij gastbedrijf Lian, op zondag gooiden 21 verschillende bedrijven de deuren open voor het brede publiek.

Het lokaal bedrijventerrein Haandeput afficheert nu al, en op 1 perceel na, uitverkocht. Maar de ondernemers moesten voor het officiële opening wachten tot het voorjaar 2022. Met ruim 14 hectare bijkomende ruimte om te ondernemen, biedt Haandeput plaats aan 25 ondernemers, waarvan er reeds 20 economisch actief waren in Meulebeke of er woonden. Zo is het gros van de ondernemers actief in volgende sectoren: bouw, tuinaanneming, voeding en transport.

Burgemeester Dirk Verwilst legde er de nadruk op dat zijn bestuur maximaal kansen wil geven aan groeiende bedrijven, maar ook extra werkgelegenheid wil creëren dicht bij huis. “Een bedrijventerrein als Haandeput combineert beide beleidsdoelstellingen perfect”, aldus Verwilst. “Zo werden de afgelopen 5 jaar ruim 140 jobs gecreëerd. Bovendien is de snelle verkoop van de gronden een mooi bewijs van de ondernemersdynamiek in Meulebeke.”

De kracht van ondernemerschap

Ook Unizo Meulebeke beklemtoont het belang van de ondernemer in de maatschappij. “Als lokaal Unizo bestuur  bouwen wij mee  aan een sociaal-culturele vereniging die ondernemende mensen samenbrengt”, zegt Ronny Soenens, voorzitter lokaal bestuur Unizo Meulebeke. “We geloven in de kracht van ontmoeting waar ondernemers als gelijkgestemden elkaar steunen en zo een meerwaarde creëren.”

“Als het coronajaar iets duidelijk heeft gemaakt, is dat onze wereld verandert aan een razendsnel tempo”, getuigt Geert Sanders, algemeen directeur WVI. “We begeleiden zowel onze lokale besturen als ondernemers naar een klimaatbestendige leefomgeving waar het aangenaam wonen, werken en (be)leven is. Zo gaan we voor CO2-neutrale bedrijventerreinen: alle bedrijven verbruiken 100% hernieuwbare energie. Om de kwaliteit van de openbare groenzones te waarborgen, wordt het onderhoud (waartoe de bedrijven een financiële bijdrage leveren) en het beheer nauwgezet opgevolgd door de WVI-terreinbeheerders. Zij vormen het centraal aanspreekpunt voor de bedrijven. Zo willen we maximaal de noden, behoeften en problemen in kaart brengen en gericht oplossingen voorzien.”

Duurzame omgeving

Er is bij de inrichting van de site ook gedacht aan duurzaamheid. Zo is er ook ruimte voor groen en water(berging) via een collectief waterbufferbekken en een bluswaterbekken (voor de brandweer). Hierdoor wordt de ruimte efficiënter benut, is het technisch eenvoudiger om deze te onderhouden en wordt bovendien een visuele meerwaarde gecreëerd. “We stimuleren ook het hergebruik van hemelwater”, zegt Geert Sanders. “Het bedrijf Viafrites gebruikt zelfs regenwater intensief in haar bedrijfsproces.”

Tot slot is er ook aandacht voor duurzame mobiliteit en veiligheid. De trage verbinding Haandeputwegel werd opnieuw een wandelpad doorheen het bedrijventerrein. Om de veiligheid binnen het bedrijventerrein te optimaliseren, werd een noodweg voorzien die aansluit op de Marialoopsteenweg. De trage verbinding en de noodontsluitingsweg maken het bedrijventerrein zeer toegankelijk voor fietsers.