Megafusie cultuurbedrijven

kreunDe Kreun en Festival van Vlaanderen Kortrijk zullen voortaan hun activiteiten integreren in een nieuwe structuur die tegelijk ook grensoverschrijdend zal werken. Hiermee wordt het Kortrijkse en regionale muzieklandschap grondig hertekend. De twee culturele bedrijven hebben een uitgesproken ander profiel en spreken een ander publiek aan. Het combineren van expertise en personeel creëert meerwaarde voor de uitbouw van een inhoudelijk, toekomstgericht en ambitieus plan, zeggen beide partijen.
De Kreun is als muziekclub niet weg te denken uit het Vlaamse muzieklandschap. De muziektempel ontstond in 1981 en opende na haar vertrek uit Bissegem in 2009 een nieuwe, performante concertzaal in Kortrijk. Sindsdien kreeg haar werking vleugels en onderscheidde zij zich met festivals als Sonic City en het recente grensoverschrijdende Heartbeats.
Festival Kortrijk is sinds 2010 de meest avontuurlijke telg uit de hele Festival van Vlaanderen-familie. Het programmeert over de vakjes van de genres heen: hedendaags, klassiek, projecten waarin oud en nieuw spontaan versmelten en geluidskunst. Het evolueerde in korte tijd tot een vaste regionale en Vlaamse waarde.
Na ruim anderhalf jaar inhoudelijk overleg dienden de twee Kortrijkse muziekorganisaties een gezamenlijk subsidiedossier in bij de Vlaamse overheid voor structurele erkenning en subsidiëring in de periode 2017-2021. In de nieuwe structuur blijven de vaste waarden actief: Bert Debrouwere (zakelijke leiding), Joost Fonteyne en Tom Vangheluwe (artistieke leiding) tekenen het beleid uit. Joost Fonteyne wordt algemeen directeur. Jo Libeer is voorzitter van de raad van bestuur. Het vernieuwde muziekcentrum Track zal dienen als hoofdzetel. Daar kan ook nog samengewerkt worden met andere partners zoals Conservatorium Kortrijk, Il Fondamento, medialab Quindo, exploitant Schouwburg Kortrijk en Vlamo. Track moet zodoende meer dan ooit een muzikale hotspot worden.  Ook elders in de provincie gaan culturele bedrijven met elkaar samenwerken, een gevolg van het terugschroeven van de subsidiepot van hogerhand. Dat is onder meer het geval met de kunstenfestivals van Watou en Damme.  (KC)