matthiasmalfrere

Matthias Malfrere wordt hoofd van de dienst Onderzoek bij VIVES

KORTRIJK - De hogeschool VIVES heeft Matthias Malfrere (45) uit Zwevegem benoemd tot nieuwe directeur onderzoek en valorisatie. In eenzelfde beweging stelt de hogeschool Elke Denys (46) uit Lokeren aan als adjunct. Door de benoeming van een sterk en complementair duo kiest VIVES om in te zetten op een verdere groei op vlak van praktijkgerichte onderzoeksactiviteiten en op innovatieve dienstverlening voor de bedrijfswereld en non-profit organisaties. Malfrere volgt Isabel Vanslembrouck op.

 

Matthias Malfrere heeft een achtergrond als adviseur in marketing en communicatie, valorisatie en student-ondernemerschap en meer dan 10 jaar ervaring in de dienst onderzoek van VIVES. Een kleine greep uit zijn palmares zijn onder andere het een toekomstbeeld op studentenhuisvesting ‘Kot van de Toekomst’, de eerste 3D-geprinte fiets, de co-creatieve werkplek het Maaklab, de oprichting van de university-incubator in het VIVES Innovation Centre, enzovoort. Afgelopen jaar haalde hij met zijn team een eervolle erkenning binnen als ‘Young Entrepreneurial University of the Year in Europe’.

Grote uitdagingen

“We staan met zijn allen voor grote uitdagingen”, aldus de nieuwe directeur. “De digitale transformaties in alle sectoren, ook in de mensgerichte domeinen, gaan razendsnel. Vanuit een sterk engagement zetten onze onderzoekers sterke projecten op die een positieve impact hebben, duurzaam en toekomstgericht zijn. VIVES heeft de ambitie om een trekkersrol te vervullen als een sterke kennispartner.”’

Deze uitdagingen hebben, zo wordt algemeen aangenomen, nood aan krachtenbundeling om te slagen. “VIVES bouwt verder aan duurzame en samenwerkingen met sterke partners zoals de KU Leuven, Associatie KU Leuven, de steden, de provincie en de vele straffe referentiepartners in het werkveld”, zegt Malfrere nog. “Er zijn ook internationale ambities om de kennis verder uit te bouwen. Er ligt een enorm potentieel ten Zuiden van ons waarbij heel wat wederzijdse ervaring en kennisuitwisseling te vinden is.”

Tot slot wil Matthias Malfrere naar eigen zeggen zijn ervaring en expertise op vlak van ondernemerschap delen en opschalen naar onderzoekers om de valorisatie verder uit te bouwen. Ook een hogeschool kijkt aan op de economische realiteit en wordt uitgedaagd om actiever om te gaan met alternatieve inkomstenbronnen uit bijvoorbeeld consultancy, licenties, onderzoek en vormingen op maat.