Lannoo heeft een traditie om u tegen te zeggen. De roots van het oerdegelijke West-Vlaamse bedrijf gaan ruim honderd (112 om precies te zijn) jaar terug in de tijd en in die zin is Lannoo een evergreen. Matthias Lannoo trad, eerst als algemeen directeur (begin de jaren negentig) en later (2000) als CEO in de voetsporen van zijn eveneens roemrijke vader Godfried, die – leuk weetje – in 2006 ook het Gulden Spoor mocht in ontvangst nemen. De grote sprong voorwaarts gebeurde de voorbije twintig jaar onder aanvoering van de stille maar visionaire architect Matthias Lannoo, die voor expansie consequent richting de Nederlandse markt keek, war diverse overnames elkaar aan een gezwind tempo opvolgden.
Lannoo is vandaag meer dan een uitgever van boeken. Met Lannoo Campus wordt een nichemarkt voor boeken aangesneden, met Distrimedia organiseert het ook zijn eigen distributie en met Lannoo Graphics heeft het een dochterbedrijf in huis dat allerlei artikelen – van papierweren over geschenkartikelen tot wenskaarten- verdeelt over de hele Benelux. Lannoo verkoopt en verdeelt ook boeken in het nabije of verre buitenland tot in China toe.
Lange termijn visie
Matthias Lannoo staat als ondernemer bekend als een echte gentleman, en dit zowel binnen zijn eigen bedrijf als daarbuiten. Met zijn bedrijf zorgt hij twee maal voor toegevoegde waarde: economisch én cultureel. In tijden van verontrustende ontlezing, weet hij alle stormen te trotseren. Hij droomt er naar eigen zeggen van om nu ook te groeien in landen als Frankrijk, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk. Met een familiecharter, dat inmiddels al twintig jaar op de teller heeft en actueel blijft, gaf hij als CEO ook blijk van lange termijn visie. De opvolging is inmiddels verzekerd en in handen van drie vertegenwoordigers van de volgende generatie die professioneel worden voorbereid op de overdracht van de fakkel.
In zijn dankwoord wees Matthias Lannoo op een aantal succesfactoren zoals deugdelijk bestuur en de focus op intrapreneurship.