Matexi zette in 2016 voor het derde jaar op rij een record neer. De buurtontwikkelaar verkocht vorig jaar 1.516 woningen en appartementen. Daarmee werd nu al de langetermijn ambitie waargemaakt die Matexi enkele jaren geleden voor ogen had: de kaap van 1.500 wooneenheden ronden. In vergelijking met drie jaar geleden steeg het aantal verkochte woningen met 80 procent. Matexi zegt dat het tevreden terugkijkt op 2016. Met een totale omzet van 310 miljoen euro wist de grootste residentiële ontwikkelaar van het land weer een sterk resultaat neer te zetten. “Groei is nooit een doel op zich geweest,” aldus CEO Gaëtan Hannecart. “Groei is voor ons vooral het bewijs dat onze klanten enthousiast zijn en dat onze buurten beantwoorden aan de behoeften van de bewoners. “
De verkoop groeide van 842 woningen en appartementen in 2013 naar 1.085 in 2014 en 1.323 in 2015 tot 1.516 in 2016. De helft daarvan waren appartementen. In België is dat segment gegroeid met 20 procent ten opzichte van 2015. “Dat is voornamelijk het gevolg van het verderzetten van onze strategie van binnenstedelijke herontwikkeling”, zegt COO Rik Missault.
In eigen land zet Matexi naar eigen zeggen vooral in op binnenstedelijke projecten en herontwikkeling van kantoorgebouwen en verlaten bedrijfssites zoals Leopold Views (Evere), Quartier Bleu (Hasselt), Antwerp Tower (Antwerpen), Faubourg de Namur (Nivelles), 4 Fonteinen (Vilvoorde), ’t Lycée (Tienen), Pier Kornel (Aalst), Kouterdreef (Gent), De Naeyer (Willebroek), Tivoli (La Louvière) en Dungelhoeff (Lier). Daarbij wil het de kennis en ervaring die het decennialang verworven heeft op vlak van ruimtelijke ordening, architectuur, betaalbaar wonen en duurzaamheid optimaal inzetten en voormalige stadskankers omvormen tot levendige buurten. “Stedelijke reconversie zal verder aan belang toenemen de volgende jaren”, aldus nog Hannecart. “Het is een cruciaal instrument voor de uitbreiding en vernieuwing van het verouderde Belgische woningbestand en het past perfect binnen de huidige tijdsgeest om zorgvuldiger om te springen met de beschikbare ruimte. We moeten er echter wel voor zorgen dat complexe stedelijke herontwikkelingen betaalbaar blijven om de woondruk op het buitengebied te verminderen. Dat kan door ook aan klanten van projectontwikkelaars het verlaagde btw-tarief voor afbraak en wederopbouw toe te kennen, wat nu nog niet het geval is. ”