IMG_7913

Marnix Cornette geeft RFN alweer een nieuwe boost

BOESCHEPE – RFN, het pal op de Belgisch-Franse landsgrens gevestigde dienstenkantoor van CEO Marnix Cornette (52), blijft maar groeien. Eind november worden de nieuwe kantoren in het Noord-Franse Boeschepe officieel in gebruik genomen, en dat gaat ook gepaard met een zoveelste uitbreiding van het personeelsbestand. In deze fase wordt opnieuw gezocht naar 10 nieuwe medewerkers. “We zoeken consultants (masters, bachelors) in accountancy en in payroll administratie, maar ook softwarespecialisten of juristen arbeidsrecht”, aldus Marnix Cornette. 

RFN is letterlijk en figuurlijk een buitenbeentje. Het vestigde zich destijds in Frankrijk, op enkele meters van de Belgisch-Franse grens, maar wel degelijk aan Franse kant. Het accountantskantoor van de in West-Vlaanderen wonende accountant Marnix Cornette, heeft zich een heel scherp doel gesteld: Belgische (maar ook Nederlandse) bedrijven begeleiden als ze zich op Frans grondgebied begeven.

Gezien het Franse protectionisme of chauvinisme, was het van bij de start de bedoeling een Franse vennootschap op te richten. Die werd destijds (1984) in Boeschepe gestart onder de naam Coppin, maar nadat Cornette de aandelen overnam (in 2000) werd de naam aangepast naar RFN. Letterlijk: Représentation Fiscale du Nord. “Vandaag bieden we de Belgische en Nederlandse bedrijven een hele waaier aan diensten aan, en dat gaat veel verder dan alleen maar fiscale begeleiding”, vertelt de hyper gedreven Marnix Cornette. “We geven bijvoorbeeld ook advies over personeelszaken (zoals detachering van werknemers), juridische aangelegenheden, boekhoudkundige regels, opstellen van jaarrekeningen, enzovoort. Noem ons maar een one stop shop voor zowel bedrijven (groot of klein) als voor de overheid.”

Andere aanpak

De expansie noopt RFN nu tot een bijna verdubbeling van de kantoren: van 2.200 naar 3.900 vierkante meter. Momenteel werken er 90 bijzonder goed geschoolde mensen bij RFN of bijna driedubbel zoveel als in 2010. Het gaat zowel om Fransen als om West-Vlaamse medewerkers die indien nodig een taalbad kunnen volgen. “Bedrijven van bij ons die zich begeven op de Franse markt, kunnen maar beter goed voorbereid zijn”, aldus Cornette. “De verschillen met de Belgische markt zijn er wel degelijk. De wetgeving? Zeker in de relatie met de Franse werknemers is communicatie uiterst belangrijk. Ca se discutte, ofte je moet altijd onderhandelen. De bruto lonen zijn duidelijk lager dan in België maar de sociale zekerheid is dan weer duurder. Facturen moeten verplicht betaald worden binnen de 60 dagen, zo niet riskeert een kmo een hoge boete. Per 1 januari wordt in Frankrijk ook de bedrijfsvoorheffing veralgemeend, iets wat we in België al langer kennen. Arbeid wordt in Frankrijk ook een stuk minder belast dan bij ons, zeg maar een verhouding 25/100. De Franse overheid belast liever op vermogen dan op arbeid. De nieuwe wet Macron stelt nu de bedrijven ook in staat om akkoorden op het niveau van de onderneming af te sluiten, en dat zonder vertegenwoordigers van de vakbond. De syndicalisatiegraad is in Frankrijk overigens ook een stuk lager dan in België.”

En wat blijft er over van het veel besproken stelsel van de 35 uren werkweek? Marnix Cornette: “In de praktijk is dat steeds minder een punt omdat bedrijven, afhankelijk van hun CAO, tot 220 overuren per jaar mogen organiseren.”

info: Jobdag RFN op 24 november