Coucke Marc Ecopak

Marc Coucke helpt Tieltse Ekopak sneller groeien

TIELT – Ekopak, de specialist in het behandelen en recycleren van water, pakt uit met een primeur. Het bedrijf -goed voor 12 miljoen euro omzet in 2019- biedt ondernemingen voortaan gezuiverd en gerecycleerd water als een dienst aan, wat per m³ gefactureerd zal worden. Ekopak doet dat via de pas opgericht dochteronderneming WaaS, dat een kant-en-klare oplossing voorziet voor bedrijven die de investering in een eigen waterbehandelingsinstallatie niet kunnen/willen dragen. Marc Coucke (via zijn holding Alychlo) is sinds kort voor 49 procent eigenaar van de veelbelovende en snel groeiende Tieltse kmo. Intussen blijft het bedrijf sterk groeien. In september wordt een vestiging in Antwerpen geopend om van daaruit de provincies Antwerpen en Limburg beter te bedienen.

Bedrijven uit diverse sectoren in ons land pompen jaarlijks miljoenen m³ water op voor hun productieproces. Water dat na gebruik meestal verloren gaat, omdat het bedrijf geen
voorzieningen heeft om het afvalwater te recupereren. De installatie van een waterbehandelingssysteem betekent immers een serieuze investering voor het bedrijf. Maar door de toenemende droogte en de huidige klimaatverandering wordt water ook steeds schaarser. En dus moet er zowel economisch als ecologisch verstandig mee worden omgesprongen. Daarom komt Ekopak met een pasklare oplossing voor bedrijven. WaaS belooft de gemiddelde waterkost van een bedrijf dalen met 30 tot 40% te doen zakken.

Water als een cruciale dienst

WaaS (‘Water-as-a-Service’) ontwerpt, bouwt en financiert de installaties die nodig zijn voor de behandeling en de recyclage van het water bij een bedrijf. Ekopak zelf zal instaan voor het onderhoud. Het bedrijf zelf hoeft dus niet te investeren en betaalt alleen een prijs per geleverde kubieke meter gerecycleerd en behandeld water. WaaS zoekt tegelijk ook naar alternatieve waterbronnen, zodat er geen leidingwater moet worden gebruikt voor het productieproces in het bedrijf.

Deze alternatieve waterbronnen zijn in principe duurzamer én goedkoper. “De oprichting van WaaS is een nieuwe stap in de ontwikkeling van Ekopak”, zegt CEO Pieter Loose. “Wij willen dat zoveel mogelijk bedrijven kunnen overschakelen op alternatieve waterbronnen, om zo onze schaarse waterreserves niet verder uit te putten. Dat is van levensbelang voor onze industrie.”