Waregem,
De eerste editie van Made in Live West-Vlaanderen werd een voltreffer van formaat. Het door mediahuis bedachte en bijzonder verfrissende concept kon liefst tweehonderd decision makers uit de provincie West-Vlaanderen lokken. Het publiek kreeg een opeenvolging van boeiende getuigenissen uit de ondernemerswereld.
Bert De Brabandere van de gelijknamige brouwerij uit Bavikhove mocht de spits afbijten. Hij hield een warm pleidooi voor meer innovatie en meer authenticiteit in een traditionele sector. “Het is bewezen dat de consument op zoek gaat naar producten en merken waar een groter maar ook echt verhaal achter schuil gaat”, aldus de Brabandere. De ravissante en welbespraakte Isabel Lambert van start-up bedrijf Washcot (recyclage van gebruikte luiers), had het over de hindernissen die allicht elke starter ondervindt. “Maar optimisme, hard werken en focus op strategie kunnen elke starter vleugels geven”, benadrukte Lambert die in de toekomst haar bedrijfsmodel -een toonvoorbeeld van circulaire economie- ook wil uitrollen naar de buurlanden.
Yves Bryse, campus event manager bij Barco, brak een lans voor een andere manier van werken met daarbij ook voor meer transparantie, meer co-working, meer communicatie, meer flexibiliteit en meer digitaal. Sowieso moet elke organisatie in de relatie tot de werknemers zich permanent aanpassen, vindt Bryse.
Sylvie Becaus van de Vlaamse Visveiling kreeg het publiek op haar hand met haar non nonsense discours waarbij ze de rol van de overheid in het ondernemersleven meer dan eens hekelde en zelfs tackelde. In haar job moet ze met maar liefst zeven verschillende overheidsinstanties (waaronder vijf ministeries) rekening houden. Ze had het ook over de grote uitdagingen waar elk familiebedrijf voor staat.
Als toetje op de taart kwam Stefaan De Clerck aandraven met een meesterlijk gebrachte analyse van de troeven, de zwaktes en de uitdagingen waar de regio Zuid West-Vlaanderen voor staat. Hij bracht zijn ‘helikopter thesis’ met veel zin voor historisch besef, en maakte daarbij een brug tussen de jaren tachtig en nu.