Vannieuwenhuyse Verso

Maatwerkbedrijf WAAK maakt historische balans op

KUURNE - Voor het eerst in haar geschiedenis rondt het maatwerkbedrijf WAAK de kaap van de 50 miljoen euro. Ook het  sociale aspect (tewerkstelling) oogt bijzonder. Een en ander blijkt uit de interne opmaak van de balans van 2021. Het bevestigt daarmee nog maar eens hoe belangrijk maatwerkbedrijven geworden zijn als volwaardige spelers in het economisch landschap, als werkverschaffers voor een bepaal doelpubliek en als 'toeleveranciers' voor de reguliere economie. WAAK, met standplaats Kuurne, heeft zich onder impuls van boegbeeld Tim Vannieuwenhuyse opgewerkt tot hét grootste maatwerkbedrijf van het land. 

Met het eind van het jaar in zicht, maakt WAAK ook de balans op van de instroom van maatwerkers voor dit jaar. “We konden dit jaar maar liefst 206 mensen aanwerven”, zo laat Tim Vannieuwenhuyse weten. “Samen met de indiensttreding van niet-maatwerkers, komt het totaal aantal mensen dat bij WAAK in dienst kwam, op 259.  Dat is een record in het bestaan van ons bedrijf.”

Bij de start van 2021 had WAAK de ambitie geformuleerd om met ‘Team instroom‘ 200 mensen aan te werven. “Doelstelling behaald dus, zij het dat dit gebeurde in minder evidente tijden”, aldus Vannieuwenhuyse. ‘In het eerste (40 mensen) en het laatste (36) kwartaal van 2021 stroomden bijvoorbeeld heel wat minder mensen in dan in kwartaal 2 (66) en 3 (64).  Corona en de bijhorende mindere mobiliteit is hier uiteraard de hoofdreden.”

Bij de start van 2021 werd ook de ‘poort naar werk’ zo wijd mogelijk open gezet. “We maakten heel wat jobs bereikbaar voor mensen met VOP en Sine”, aldus de algemeen directeur van WAAK. “Het resultaat is dat we 127 mensen met Collectief MaatWerk aanwierven (62%) en 79 mensen met VOP of Sine (38%).  Daarnaast maakten we ook de weg vrij voor méér deeltijds werk, waarbij mensen vrijwillig deeltijds konden opstarten, weliswaar met een minimum van 2 dagen per week.  Zo kwamen er 30 mensen deeltijds in dienst.

Een langere weg

In een maatwerkbedrijf durven aanwervingen langer te duren dan in een normaal bedrijf. “Instroom is ook een kwestie van het juiste voortraject”, heet het bij de personeelsdienst van WAAK. “Sommige mensen kunnen direct instromen, andere hebben wat meer tijd en ondersteuning nodig.  119 kandidaten stroomden via de klassieke weg in: een aanmeldingsgesprek, gevolgd door screening/test op de werkvloer en een indiensttreding.  41 mensen startten op na een beroepsverkennende stage.  19 jongeren stroomden in via een schoolstage.  27 mensen stroomden door via ZOWE. In 2021 was er terug een actie met Le Forem, de Waalse VDAB.  Op die manier konden we 7 mensen aanwerven van-net-over-de-taalgrens.”

Multidisciplinair en kwalitatief

WAAK heeft zich doorheen de jaren opgewerkt door zijn multidisciplinaire (zeg maar veelzijdige) aanpak qua sectoren en als kwalitatieve partner. Voor 2022 blijft die doelstelling ongewijzigd. Okk als werkgever wil het maatwerkbedrijf er opnieuw staan.  Bij WAAK zijn er onverminderd veel mogelijkheden om mensen aan te werven: in zowat alle afdelingen zijn er vacatures.  Los van de interne noden, wil Tim Vannieuwenhuyse ook blijvend op de toegewezen rol als duurzame werkgever: jobs-met-toekomst voor mensen die op de reguliere arbeidsmarkt moeilijk hun draai vinden.

info:

WOP zijn mensen met een Werk Ondersteunings Pakket, dat zijn mensen die vallen onder het Maatwerkdecreet, en dus per definitie werken/mogen werken/kunnen werken in een maatwerkbedrijf.

VOP staat voor Vlaamse OnderSteunings Premie en SINE staat voor Sociale InschakelingsEconomie. Dat zijn andere/kleinere subsidieregelgevingen voor mensen met een kleinere afstand tot de arbeidsmarkt die vaak (proberen/kunnen) in een regulier bedrijf gaan werken.

ZOWE staat voor Zorgzaam Werk : dit is ARBEIDSZORG. Zeg maar de onderkant van het spectrum. Dat zijn mensen die niet, of nog niet, of niet meer in staat zijn  om te werken in een maatwerkbedrijf. Die werken nog niet in WAAK (dus geen arbeidscontact) maar een soort vrijwilligerscontract/stagecontract/dagbestedingscontract. Sommigen voor enkele maanden, sommigen voor de rest van hun carrière.