IEPER – Jules Destrooper viert rond deze tijd de 130e verjaardag van de zogenaamde ‘lukken‘, gemaakt van enkel 100% natuurlijke ingrediënten. Het ammandelbrood kwam destijds als eerste uit de oven van Jules Destrooper, maar in 1890, zat de eerste natuurboterwafel, de zogenaamde ‘lukke’ ofte gelukskoekje, tussen het wafelijzer.
De ‘lukken’ behoren als het ware tot het West-Vlaams erfgoed. Een meer typisch West-Vlaams product bestaat bijna niet. Een traditie die tot op de dag van vandaag voortleeft. Anno 2020 viert de iconische Jules Destrooper natuurboterwafel z’n 130e verjaardag. Het goudbruine krokante natuurboterwafeltje is een iconisch koekje. Niet enkel in West-Vlaanderen, want in 130 jaar tijd veroverde het harten over de hele wereld. Anno 2020 zijn de koekjes van Jules Destrooper te vinden in een tachtigtal landen. Van Japan over de VS en Zuid-Amerika. De lukken van Jules Destrooper worden al 130 jaar lang gebakken volgens hetzelfde familierecept. De ingrediënten: echte pure boter, Tiense suiker, verse scharreleieren en bloem. Samen maken ze een crunchy biscuit die charmeert door de volle smaak van boter en gekarameliseerde suiker.
Geschiedenis met prijzen
Rond 1911 nam het bedrijf, onder leiding van zoon Jules Destrooper Junior, deel aan de voedingsbeurs in Parijs, waar de eerste prijs werd behaald voor het amandelbrood. Die erkenning zette de koekjesfabriek ook buiten België op de kaart en na de Tweede Wereldoorlog slaagt Jules Junior er samen met zijn zonen Jean en Hubert in zijn producten uit te voeren naar de Verenigde Staten en Japan. In dezelfde periode worden er twee klassiekers toegevoegd aan het assortiment: de Parijse Wafel en de speculoos. Door de generaties heen blijft de biscuiterie nieuwe koekjes ontwikkelen en wordt de export verder uitgebreid. De ultieme (binnenlandse) erkenning komt er in 1999 met de erkenning als hofleverancier voor het Belgische koningshuis. Een titel die Jules Destrooper nog steeds met zich meedraagt.
In 2015 wordt Jules Destrooper overgenomen door de familie Vandermarliere. Namens de familie leidt Ives Depoortere de zaken als CEO. Er wordt meer dan ooit ingezet op de groei en professionalisering van het bedrijf. Vandaag bevat het assortiment 19 soorten en is drie kwart van de productie bestemd voor export.