rbt rbt

Ludwig Verduyn publiceert nieuwste editie van het boek ‘De 100 Rijkste Belgen’

KORTRIJK - Economisch journalist Ludwig Verduyn (ex-De Tijd, ex-De Morgen) stampte in 2015 zijn website 'derijkstebelgen.be' op. Daar hoort jaar na jaar ook een overzichtsboek bij, waarin de West-Vlaamse ondernemers (met bijna 1 op 3 namen) opvallend goed scoren. Je moet minstens 300 miljoen euro hebben verdiend of zoveel euro waard zijn om in het boek te raken, zo benadrukt Verduyn zelf.   

De hoogst genoteerde Rijkste Belg uit West-Vlaanderen is Pascal Vanhalst. Hij komt in het nieuwste boek terecht op plaats 18. Op plaats 32 vinden we Luc Tack terug, gevolgd door Filip Balcaen (33), de familie De Clerck (34) en Charles Beauduin (35), om het enkel te hebben over de West-Vlaamse top 5. In totaal figureren bijna 30 West-Vlaamse ondernemers in de top 100, met niets dan bekende namen.

In de openingszin van het boek verwijst Verduyn naar een uitspraak van de bekende  belegger Pierre van der Mersch die beweert: “Geld is heilig, het bloed van de economie, daarom moet je er respect voor opbrengen.” Net dat respect voor ondernemers ontbreekt vaak in de beschouwingen van auteur Verduyn, die met zijn diepgravend (zij het niet altijd even accuraat) werk weliswaar ook zijn verdiensten mag opeisen.

Vermogen als basis

De auteur wijst erop dat de lijst met 100 Rijkste Belgen een theoretische benadering is van het vermogen. Want: een bedrijf is slechts waard wat de koper ervoor wil geven.

Het grootste deel van de vermogens in de lijst zijn geïnvesteerde vermogens. Het gaat dus niet om cash geld dat zomaar ergens op een rekening staat, benadrukt Verduyn nog. Vermogens zijn om allerlei redenen verankerd in vennootschappen.

Verduyn geeft bij elke vermogende Belg een soort van historische analyse over de vermogensopbouw, soms ook doorspekt met anekdotes.

info: Het nieuwe boek ‘De 100 Rijkste Belgen’ (349 bladzijden) is uitgegeven bij Borgerhoff & Lamberigts.

foto: Ludwig Verduyn (archief)