Brouwerij De Leite lanceert rond deze tijd Paljas Wit. Laag in alcohol, kruidig fris. Voor dit tarwebier zocht de brouwer speciale kruiden die een mooie verfrissende citrus-toets geven. Daarvoor ging hij nauw samenwerken met een speciaal duo. “De Paljas-bieren staan voor plezier en gezelligheid”, zegt Luc Vermeersch. “Paljas Wit vervoegt de rangen.”
Naast de vertrouwde smaken van Paljas Blond, Paljas Bruin, Paljas IPA, Paljas Saison en Paljas Rosé, voegt Paljas Wit een verfrissende twist toe aan de reeks. Paljas Wit, is een witbier met een alcoholpercentage van slechts 4,2%. “Bewust laag in alcohol, omdat het bedoeld is als een verfrissend zomerbier”, weet brouwer Luc Vermeersch te vertellen.
In de leer bij een kruidenkweker en een topchef
Door een zorgvuldige keuze van mouten, hoppen en gisten weet de brouwer een volle smaak en subtiele bitterheid te combineren. Maar hij wilde meer. Hij zocht ook kruiden die dit mooie geheel nog meer frisheid zouden geven.
Zytholoog en collega Reinaert Casteleyn, bracht Luc in contact met Kruiden Claus in Kruishoutem. Een unieke kwekerij, gepassioneerd door kruiden sinds 1900. Zaakvoerder Lode Claus en meesterkok Michiel Van Colenberghe brengen binnenkort een tweede boek ‘Kruiden in tuin & keuken’ uit. Betere partners in zijn zoektocht naar fijne kruiden kon de brouwer zich dus niet dromen. Samen deden ze testen met verschillende kruiden tot ze samen een juiste mix hadden gevonden die een speciale citrus-toets geeft.