Het is al langer bekend dat de groep van Luc Tack veel meer is dan enkel textielmachines. Deze jaren terug ingezette diversificatiepolitiek (denk onder meer aan Tessenderlo) werpt zijn vruchten af voor de stabiliteit van het hele concern en zorgt voor een strategische risicospreiding, zoals ook nu – in onzekere tijden – blijkt.
De HY22 omzet steeg met +26% in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. De omzet van Machines & Technologies steeg met +10%. De omzet van Agro steeg met +46%, die van Bio-valorization met +27%, die van Industrial Solutions met +21%, en die van T-Power met 4%. Deze omzetstijging kon voornamelijk gerealiseerd worden dankzij hogere verkoopprijzen, geïmplementeerd om de stijgende grondstof-, energie- en transportkosten te compenseren in de meeste segmenten.
Winst valt terug
De halfjaarwinst 2022 klokt af op 51,2 miljoen euro tegenover 75,4 miljoen in dezelfde periode het jaar voordien. Volgens Luc Tack werd de winst negatief beïnvloed door de neerwaartse herwaardering van de Rieter-aandelen.
Ook de cashflow, een belangrijke parameter, daalde. De HY22 cashflow uit bedrijfsactiviteiten bedraagt 103,7 miljoen euro, tegenover 187,0 miljoen euro in HY21. Deze daling, ondanks de hogere bedrijfsresultaten, is steeds volgens Luc Tack te verklaren door hogere investeringsuitgaven (-19,7 miljoen euro in vergelijking met HY21) en de hogere behoeften aan bedrijfskapitaal (-143,4 miljoen euro in HY22, tegenover -15,7 miljoen euro in HY21). Daarbij wordt vooral verwezen naar de stijgende grondstofprijzen, wat resulteerde in een hogere kostprijs van de voorraden, alsook in de stijging van de handelsvorderingen.