Op de algemene vergadering toonde Tack zich bijzonder behoedzaam over de macro-economische context. Hij verwees onder meer naar de niet te onderschatten kostenstijgingen die de bedrijven treffen, zowel van energie als van lonen. Tack had er ook een oplossing voor klaar: er moeten volgens hem meer productiviteitsstijgingen komen, elke dag opnieuw. Hij gaf het voorbeeld van zijn fabriek in Ieper waar heftrucks circuleren zonder mensen aan boord. “Maar dat vergt continue investeringen”, benadrukte Luc Tack. “Het is niet voor niets dat er vorig jaar geen vrije kasstroom was.”
Luc Tack wees op nog meer problemen die de economie in het algemeen en de bedrijven in het bijzonder treffen. “De omgeving wordt moeilijker en moeilijker”, zei de profeet in hem. “De rente stijgt. We hebben zo goed als geen schulden, maar onze klanten wel. Zij zien de financiële kosten stijgen. Daarnaast wordt de impact van de oorlog in Oekraïne onderschat. En er is de inflatie. We staan voor zwaar economisch weer.”
Plaats voor dochter Laurie
Op de algemene vergadering van Tessenderlo viel nog nieuws te rapen, meer bepaald in verband met bestuursmandaten. Laurie Tack, de dochter van Luc, werd voor het eerst benoemd tot bestuurder bij Tessenderlo. Laurie Tack is alvast prima geschoold: ze behaalde een MBA bij Harvard en werkte bij Kerley, de Amerikaanse poot van Tessenderlo. Nog nieuw in de raad van bestuur: Patrick Steverlynck (ex-CEO Picanol) en Vlerick-professor Ann Vereecke. De mandaten van Luc Tack, Karel Vinck (ex-Umicore, ex-NMBS) en Wouter De Geest (ex-BASF Antwerpen) werden verlengd.