In een persbericht waarin Rieter een driedubbele ovenrame aankondigt, claimt het Zwitserse bedrijf dat Tack en Haspeslagh hun positie als bestuursleden misbruikt hebben. Rieter betaalde 300 miljoen euro voor drie bedrijfstakken van Saurer, een andere grote producent van weefgetouwen, ook uit Zwitserland. Tijdens die overnameonderhandelingen zouden Tack en Haspeslagh volgens Rieter interne informatie uit de raad van bestuur gebruikt hebben om ook zelf een bod uit te brengen. Rieter bestempelt dat als een vertrouwensbreuk en wil de Vlaamse bestuurders daarom over boord zetten. Daarom plant Rieter een buitengewone algemene vergadering om zijn aandeelhouders te vragen Tack en Haspeslagh te ontslaan als bestuursleden. Verder wil Rieter ook een strafklacht indienen tegen het duo.
Tack zetelt al vier jaar in de raad van bestuur van Rieter. Haspeslagh trad nog maar recentelijk toe tot de club, sinds Picanol in maart 2021 45 miljoen betaalde voor een belang van 10 procent in Rieter. Via zijn persoonlijke vennootschap nam Tack toen ook een belang van 1,5 procent in Rieter.
Het beursgenoteerde Rieter telt 15 productiesites in tien landen. Het stelt 4.420 werknemers tewerk. De Zwitsers realiseerden in 2020 een omzet van 516 miljoen euro en slikten een nettoverlies. Het Ieperse Picanol telt 7.000 werknemers en draaide in 2020 bijna 2,2 miljard euro omzet. Passend antwoord
Picanol verspreidde maandag na beurstijd een persbericht met een passend antwoord. “Als weefmachinebouwer onderhoudt Picanol reeds een jarenlange commerciële relatie met de controlerende aandeelhouder van Saurer Intelligent Technology Co. Ltd”, laat het Ieperse bedrijf weten in een statement. “In die hoedanigheid heeft het onderzocht hoe het met de controlerende aandeelhouder kon samenwerken om de Europese activiteiten te redden van Saurer Intelligent Technology Co. Ltd. die in financiële moeilijkheden waren geraakt. De besprekingen hebben Picanol er echter niet toe gebracht een formeel bod uit te brengen voor de aankoop van activa of bedrijven. In dit kader heeft Picanol Group een kredietlening van 20 miljoen euro verschaft aan Saurer Technologies GmbH & Co, waarbij het geen enkel voorkeurrecht verkregen heeft voor de aankoop van activa of bedrijven. Daarnaast heeft Luc Tack, bij kennisname van de financiële problemen van Saurer, ook de CEO van Rieter geïnformeerd dat er mogelijk een opportuniteit was om Rieter te versterken door de aanschaf van bepaalde onderdelen. Luc Tack en Stefaan Haspeslagh hebben te allen tijde de governance regels in het kader van belangenconflicten bij beraadslagingen of bij het nemen van beslissingen omtrent dit dossier gerespecteerd. Ze hebben bij Rieter niet deelgenomen aan de beraadslagingen noch aan de beslissingen betreffende de verwerving van delen van Saurer in het kader van corporate governance, noch hebben zij toegang genomen tot of gebruik gemaakt van via Rieter gedeelde informatie over de zaak Saurer.”
Foute communicatie
Luc Tack en Stefaan Haspeslagh zijn ervan overtuigd dat Rieter met deze acquisitie van delen van Saurer het bedrijf aanzienlijk versterkt heeft, daar Rieter nu alle machines kan aanbieden voor de verwerking van vezel tot draad. In dit kader heeft Picanol Group aan Rieter ook financiering aangeboden via een kapitaalsverhoging om een deel van de acquisitie te financieren, indien de raad van bestuur van Rieter dit nodig zou achten.
Picanol Group, Luc Tack en Stefaan Haspeslagh, zeggen de communicatie en de stappen genomen door Rieter te betreuren, en behouden alle vertrouwen in de strategie van Rieter. Luc Tack en Stefaan Haspeslagh zullen ook meewerken aan elk onderzoek om de ongegrondheid van de aantijgingen van Rieter te weerleggen.