Tack Luc Barcelona

Luc Tack geeft ‘gouden medaille’ aan zijn Picanol

BARCELONA -“Picanol verdient hier noch min noch meer de gouden Olympische medaille.” Dat zei CEO Luc Tack in Barcelona, waar zijn bedrijf deelneemt aan de ITMA-beurs, de grootste beurs ter wereld voor textielmachines. “Qua kwalitieit en innovatie zijn we dankzij onze medewerkers top in de wereld. Dankzij onze technologie kunnen de textielbedrijven twintig of meer jaren goed geld verdienen. De reden? Omdat we nu eenmaal nooit compromissen maken inzake kwaliteit of innovatie.”

Zijn bestelboekje hield Luc Tack voor de goede orde op zak. “Maar we zijn ruimschoots tevreden met de orders en de belangstelling voor ons aanbod, en in het bijzonder voor onze nieuwste aanwinst inzake luchtweefgetouwen”, zei een opvallend ontspannen CEO die net als al zijn  medewerkers in modieuze jeans en een Denim-vestje was uitgerust. Een knipoogje ook naar wat Picanol allemaal doet en kan met zijn textielmachines.

Tack had het nochtans ook over het moeilijke jaar 2019. “Dat geldt voor de hele sector”, zei hij. “De dreigende handelsoorlogen en internationale spanningen wegen op de markt. De eerste zes maanden zal dat voor Picanol een omzetdaling van 25 procent meebrengen. De tweede jaarhelft? We hopen op beterschap maar persoonlijk vind ik dat niet zo belangrijk. Ik heb altijd gezegd dat we voor de lange termijn gaan. Crisissen of een omzet terugval? Dat hebben we nog gekend en telkens hebben we onze grote veerkracht bewezen dankzij -sta me toe het nog eens te benadrukken – toptechnologie en een topteam. Ieper blijft daarbij ons absolute zenuwcentrum inzake knowhow. In Ieper werken 1.500 mensen (2.300  voor de hele groep) en de relatie met de stad is zo positief als maar zijn kan.”

Het nut van patenten

En of Picanol geen last heeft van slimme Chinezen die soms schaamteloos durven te copiëren? “De Chinezen proberen ons al twintig jaar te copiëren, maar zijn daar  in wezen nog nooit in geslaagd omdat we ze technologisch altijd een stap voor zijn”, aldus Tack. “We hebben in de loop der jaren wel 800 patenten neergelegd, en bijna altijd onze technologie met succes weten te verdedigen.”

To do lijstje

Tack had ook een boodschap klaar voor de volgende regering. “Laat me beginnen met te zeggen dat we het in België op economisch vlak lang niet slecht doen. Ik sprak de voorbije jaren met meerdere beleidmakers of politici en ik ervaar daar veel goede wil. Een wenslijstje? Ja, dat heb ik niettemin. Laat ons maximaal blijven inzetten op de maakindustrie, die absoluut kan overleven in België, naast fundamenteel onderzoek of diensten. Twee: laten we gaan voor volledige tewerkstelling.  Dat kan. Drie: we hebben minder overheid nodig. Vier: 5G technologie uitrollen is een must. Vijf: mobiliteit en energie zijn cruciale factoren voor een economisch beleid.”