Page

Luc Page (Page Electronica) gelooft rotsvast in maakindustrie ‘van bij ons’

POPERINGE - Het fenomeen is genoegzaam bekend: veel maakindustrie uit onze contreien vertrok decennia terug omwille van 'goedkoper' richting goedkopere landen, vooral dan het Verre Oosten. Dat geldt niet alleen voor de textielindustrie maar even goed voor de technologiesector. Als het van Luc Page (Page Electronica uit Poperinge, dat hoogwaardige electronische chips produceert) afhangt, dan is de omgekeerde beweging goed en wel ingezet. "Ik geloof rotsvast dat bedrijven er, voor meer dan één reden, belang bij hebben het dichter bij huis te zoeken", aldus no nonsense ondernemer Luc Page. "Onze referentielijst met niet de minste klanten, bewijst ons gelijk."      

Luc Page deed recent zijn visie uit de doeken in een coverinterview van het magazine en ledenblad Ondernemers (Voka West-Vlaanderen). Met Page Electronica bouwde landbouwerszoon en industrieel ingenieur Luc Page in de luwte van de Poperingse schaduw een familiebedrijf  uit dat elektronicafabricage tot een kunst heeft verheven. De kmo barst als het ware uit zijn voegen, met 4 productelijnen voor chapasseblage en een drie ploegenstelsel.

De CEO van het familiebedrijf is er ook en terecht fier op dat ronkende namen uit het lokale bedrijfsleven de weg naar Azië steeds meer inruilen voor chipassemblage in eigen West-Vlaanderen. Page Electronica, in de jaren negentig begonnen als een eenmanszaak thuis, is vandaag goed voor circa 25 miljoen euro omzet en 180 medewerkers.

Terugkeer naar West-Europa

Luc Page ziet meerdere redenen waarom de ‘way back home‘ wordt ingezet. Het hoeft heus niet meer alleen in Zuid-Korea of China te gebeuren. “Er zijn een hele reeks argumenten pro, en wij hebben daar onze groei van de laatste jaren aan te danken”, aldus Luc Page in het Voka-magazine Ondernemers. “Eén: in de ontwerpfase is het handig als je een assemblagepartner hebt die dichtbij zit. Door samen te werken kom je het snelst tot een goed resultaat. Doel is meestal het maximaal inzetten op assemblage-, soldeer- en testrobots. Twee: de producten worden alsmaar gesofisticeerder. Dat betekent meestal dat er veel dure onderdelen gebruikt worden, waardoor het aandeel assemblagewerk (arbeidskost) vaak maar enkele tientallen procenten is van de gehele kost. Drie: vertrouwelijkheid van informatie. Je wordt niet blij van alle ontwerpdetails door te spelen naar een bedrijf ver weg. Wij groeien vaak mee met de klant, dat geeft vertrouwen.”

foto: Karel en Luc Page