VERBALU failliet Foto: Vavato

Loonindexering heeft voor de kmo’s impact van liefst 6,1 miljard euro

KORTRIJK - Door de automatische loonindexering stijgen de loonkosten in de meeste bedrijven met 10%. Fijn voor de portemonnee van de werknemer, iets minder voor die van de kmo. Het Limburgse familiebedrijf Intellifin deed een grondige analyse naar het impact van de index op basis van de gegevens van alle neergelegde jaarrekeningen van kmo’s. Dat leidt naar een bepaald onthutsende vaststelling: het effect van de index op het resultaat van alle kmo’s in België samen zorgt voor een gezamenlijke winstverlaging van 6,1 miljard euro. Intellifin baseerde zich op de officiële gegevens van de Nationale Bank van België.

“Als we enkel de berekening maken voor de winstgevende kmo’s met personeel, zien we dat in 2021 de gezamenlijke winst 53,8 miljard euro bedraagt”, stelt de studie. “Wanneer in deze kmo’s de loonkost met 10% stijgt, daalt die winst met 5,1 miljard euro. Dat is een daling van 9,5%. Hierdoor komt maar liefst 16,5% van de winstgevende kmo’s terecht in een verlieslatende situatie.”

Steeds volgens de berekening van Intellifin daalt de winst voor middelgrote ondernemingen met 50 tot 250 personeelsleden van 14,1 miljard naar 11,9 miljard euro. Dat maakt een verlies van 15%. De winst van kleine ondernemingen tot 50 personeelsleden, gaat van 39,7 miljard naar 36,8 miljard euro of daalt 8%. Het gevolg hiervan is dat enkel door de stijging van de loonkosten 34,4% van de middelgrote en 16% van de kleine ondernemingen verlieslatend wordt.

Conclusies trekken

Intellifin stelt zich ook de vraag hoe je als ondernemer dat verlies kan opvangen. Dit is een goed moment om even stil te staan bij cijfers. Je accountant kan je hier in ondersteunen en bijstaan met de nodige berekeningen, raadt het bedrijf aan. Enkele denkpistes zijn onder meer:

  • Nagaan of je voldoende (toekomstige) cash hebt om deze stijging op te vangen.
  • Kijken of er andere negatieve effecten op je cijfers te verwachten zijn zoals een stijging van de grondstoffenprijzen of energieprijzen.
  • Kan er geld vrijgemaakt worden door klanten vlotter te laten betalen, door efficiënt gebruik te maken van leverancierskrediet of door je voorraadniveaus te inspecteren?
  • Kan je je prijzen (gedeeltelijk) verhogen om deze indexering op te vangen?
  • Kan je besparen op andere kosten om de stijging van de lonen te compenseren?

Intellifin is een Limburgs familiebedrijf, gespecialiseerd in de ontwikkeling van financiële software voor accountants, financieel adviseurs en ondernemers. De berekeningen zijn gebeurd door Intellifin op basis van de jaarrekeningen van 2021, zoals gepubliceerd bij de Nationale Bank van België. De studie beperkt zich tot kmo’s met personeel (tussen 1 en 250 werknemers).