Lobster Fish Malysse Cri

Lobster Fish en Sioen tonen interesse voor project “schaaldieren kweken in de Noordzee”

Maandag 22 mei vindt aan de Bijloke in Gent een belangrijk seminarie plaats met niets dan hooggeplaatste bedrijven en organisaties. Op het menu een niet alledaags recept: Zeewier, mosselen, oesters en Sint-Jacobsschelpen kweken in de Belgische Noordzee: kan het? De vraag stellen is in deze al een beetje gelijk aan ze ook beantwoorden met een “jawel, het kan.” Eén van de deelnemende bedrijven was het West-Vlaamse Lobster Fish uit Deerlijk van zaakvoerder Christof Malysse (rechts op de foto). Lobster Fish is bij speciaalzaken en bij de Horeca bekend voor zijn trouwe en kwalitatieve leveringen van schaaldieren, zoals bijvoorbeeld 25 verschillende soorten oesters. De knowhow die de kmo heeft opgebouwd rond schaaldieren, is exemplarisch. “Ik heb alvast interesse om mee te doen aan een grootschalig project om schaaldieren te kweken in de Noordzee”, aldus Christof Malysse.

Ook het beursgenoteerde Sioen schoof mee aan tafel. Recent ontwikkelde het bedrijf innovatieve textieltoepassingen zoals cultivatie substraten voor zeewieren, een relatief nieuwe vorm van aquacultuur met groot potentieel in de voedingssector, cosmetica en farmaceutica.

Of de woelige Noordzee zich leent tot aquacultuur, wordt nu grondig bekeken en bestudeerd door diverse instanties. De Universiteit Gent en het Instituut voor Landbouw-, Visserij- en Voedingsonderzoek hebben het project “Noordzee Aquacultuur” alvast gelanceerd. Ze doen dit samen met hun partners: Belwind N.V., Brevisco B​.V.B.A., C-Power N.V., Colruyt Group N.V., DEME Group N.V., Lobster Fish N.V., OD Natuur en Sioen Industries N.V. In dit baanbrekend en wetenschappelijk onderbouwd onderzoek rond schelpdier- en zeewierkweek worden efficiënt ruimtegebruik van de Belgische Noordzee, innovatieve kweektechnieken en het marktpotentieel van deze nieuwe streekproducten op een unieke en geïntegreerde manier onderzocht.