Linum Group is moeilijk onder één noemer te vatten. Met Linum Europe wordt ingezet op installatie onderdelen voor HVAC, koeltechniek en grootkeukens. Verder is er Fermod dat Europees leider is in koelmeubelbeslag en rekstellingen voor koelkamers. Finaal is er ook Plastibac, een specialist in duurzame en recycleerbare kunststof bakken, paletten en andere ladingdragers.
Oostenrijk is inmiddels het zesde Europese land waar Linum Europe voet aan de grond zet. Eerder gebeurde dat al in Nederland, Frankrijk, Duitsland en Zwitserland, alsook in eigen land. Oostenrijk werd reeds enkele jaren bewerkt vanuit het Duitse filiaal, maar nu wordt ter plaatse een anker uitgegooid met twee nieuwe medewerkers. Net als de andere landen zal het Oostenrijkse kantoor zelfstandig instaan voor de sales, klantenwerving en -opvolging voor de verschillende bedrijven van de zeer gedifferentieerde Linum Group.
Mooi groeiverhaal
De Oostenrijkse markt is een belangrijke markt voor koeling, klimatisatie en horeca, en dit omwille van de sterk ontwikkelde zakelijke markt en toerismesector (’s winters en ’s zomers), zo laat Linum weten. De Linum Group gelooft daarom volop in een mooie ontwikkeling in dit economisch dynamische land.
Voor Fred en zoon Jan Vanderbeke is het een nieuwe stap in het gefaseerde Europese groeiverhaal dat ze voor de Linum Group uitgetekend hebben. In 2020 werd intrek genomen in de nieuwe greenfield hoofdzetel in Kuurne, waar ook het logistiek distributiecentrum op volle toeren draait. De groep startte in 1983 onder de naam Fred Vanderbeke en viert dus in 2023 haar 40e verjaardag. De Linum Group telt intussen 130 medewerkers, en is nog steeds in familiale handen, met Jan Vanderbeke als CEO en (oprichter) Fred Vanderbeke als bestuurder. Via de Linum Foundation wordt ook steevast steun gegeven aan mooie sociale of maatschappelijke projecten.
Gewezen vlassers
Zoals wel meer bedrijven in het zuiden van West-Vlaanderen, heeft Linum een band met het vlasverleden. Linum is de Latijnse benaming voor vlas, en de roots van de familie liggen helemaal in die sector. Het West-Vlaamse Kuurne was in de vorige eeuw één van de gemeenten waar talrijke families in de vlasnijverheid actief waren. De vlasnijverheid, die zich vroeger over gans Vlaanderen uitstrekte, wist zich naderhand vooral te handhaven aan de boorden van de Leie, toen ook wel de Golden River genoemd.
De grootvader van Fred Vanderbeke, Georges, was één van die Kuurnse vlasboeren die met hart en ziel de stiel van vlasboer uitoefende. De familie Vanderbeke beschikte hiervoor over een compleet uitgeruste roterij, die evenwel intussen al plaats heeft gemaakt voor de welbekende Hippodroom van Kuurne. Tot zijn achttiende werkt Fred Vanderbeke ook hard mee in het vlasgebeuren. Tot hij het in 1983 over een andere boeg gooide.