Valentijn

Liantis geeft Valentijn-advies voor tortelduifjes op het werk

BRUGGE – De wegen van de liefde zijn ondoorgrondelijk. Vaak kies je niet op wie je verliefd wordt maar gebeurt het gewoon. Ook op de werkvloer worden collega’s soms geraakt door de pijlen van Cupido. Maar wat dan? Hou je de relatie best angstvallig verborgen op het werk uit vrees voor sancties of ontslag? HR-dienstverlener Liantis, dat geleid wordt door Philip Van Eeckhoute,  geeft gouden raad naar aanleiding van Valentijn. Wat mag er en wat kan er, wat is een brug te ver en wat met ongewenst gedrag?

Een werkgever kan relaties op de werkvloer niet zomaar verbieden, vindt Liantis. Verliefde werknemers mogen zich immers beroepen op de bescherming van hun privéleven: dat recht geldt ook op het werk. Als de werkgever in het arbeidsreglement toch een verbod op relaties tussen collega’s laat opnemen, is dat dus niet afdwingbaar.

Toch is het niet omdat de werkgever geen verbod kan laten gelden, dat hij of zij niet mag tussenkomen als een relatie tussen collega’s voor problemen zorgt. “Als de relatie een impact heeft op de algemene werking en/of het naleven van de arbeidsovereenkomst, kan de personeelsmanager of werkgever ingrijpen”, vertelt Matthias Debruyckere van het kenniscentrum bij Liantis. “In de eerste plaats kan er over de situatie worden gepraat maar als dat niet helpt, kan de leidinggevende verdere maatregelen nemen. “Eén van de twee verliefde collega’s kan bijvoorbeeld overgeplaatst worden naar een ander departement waar hij of zij een gelijkwaardige functie uitoefent.”

Tortelduifjes kunnen zich dus niet alles permitteren op de werkvloer. Zo kan de werkgever in bijzondere omstandigheden zelfs overgaan tot ontslag om dringende redenen. Dat zou bijvoorbeeld het geval kunnen zijn als collega’s onzedelijk gedrag vertonen op de werkvloer.

Ongewenst gedrag

Niet alle avances of vleierige opmerkingen op de werkvloer vallen in goede aarde, aldus Liantis. De grens tussen opdringerige toenaderingen en grensoverschrijdend, seksueel gedrag is erg dun. Ongewenste intimiteiten uiten zich vaak in oneerbare uitspraken. “Amai, je bent goed voorzien.” Of: “Je partner mag van geluk spreken“, bij wijze van voorbeeld. Daarnaast kan het ook gaan om grensoverschrijdend gedrag zoals te vaak langs een bureau of werkplaats passeren, langdurig staren of ongepaste gebaren maken.

Liantis wijst er ook op dat het niet alleen gaat om vrouwen die het slachtoffer worden. Ook mannen krijgen soms te maken met flirterig gedrag van collega’s. Sommige leidinggevenden laten bewust de deur van hun bureau openstaan om niet onterecht beschuldigd te worden door collega’s van ongewenst gedrag. “Sowieso is het belangrijk om grensoverschrijdend gedrag op de werkvloer altijd ernstig te nemen”, klinkt het bij Liantis. “Slachtoffers worden aangetast in hun fysieke en/of psychische integriteit en kunnen hierdoor te maken krijgen met lichamelijke en psychische gezondheidsproblemen.”

Om problemen te vermijden, pakt Liantis ook uit met een aantal concrete adviezen in geval van ongewenst gedrag.

Lees ook

  • VZW
    04/11/2024
    Vzw Parochiecentrum Sint-laurentius Betekom
    Begijnendijk
  • BV
    04/11/2024
    Bouts Renov
    Wezembeek-oppem
  • VZW
    04/11/2024
    Invirtus
    Hasselt