De economische activiteit op de site moet tegen 2029 uitdoven. Midden in natuurgebied was groeien sowieso uitgesloten. Zodra de gebouwen daar vrijkomen, kan opnieuw een goeie 6500 m² worden gesloopt en onthard en mag ook dit deel naadloos opgaan in de natuur.
Hierdoor wordt de historische dynamiek met de lagergelegen Scheldemeersen richting de Rijtgracht hersteld én krijgt een unieke combinatie van planten en diersoorten de kans zich op de site te ontwikkelen.
Uniek dossier
“Dit is een uniek dossier,” zegt Tom Beunens, ondervoorzitter van Leiedal. “Het kan in heel Vlaanderen tot voorbeeld dienen, want industrieruimte wordt gewoon volledig teruggegeven aan de natuur. Het biedt ook elders in onze regio perspectief om de bouwshift in de praktijk te brengen zonder extra verharding. De toekomstvisie van Leiedal nu al in de praktijk gebracht dus.”
Naast de gemeente Avelgem en intercommunale Leiedal maakt ook de Vlaamse overheid (Departement Omgeving) dit onthardingsproject mogelijk door een financiering tot 300.000 euro vanuit het subsidietraject Groen-Blauwe Dooradering. De werken voor de definitieve inrichting van fase 1 zullen van start gaan in het voorjaar van 2025.
info: meer op www.leiedal.be