Kortrijk – textielhuis – Bolwerk – baf – gaming – persmoment (5)

Leiedal en Hangar K zorgen voor ‘ondernemersvuurwerk’ in de Kortrijkse binnenstad

KORTRIJK - Leiedal kondigde in 2019 trots de aankoop aan van het Textielhuis en het aanpalende hoekpand in hartje Kortrijk. De ambitie? Kernversterking door economische, culturele en (re)creatieve activiteiten te verweven. De streekontwikkelaar sloeg begin 2020 de handen in elkaar met Hangar K, de Kortrijkse incubator voor jong en creatief ondernemerschap. Sindsdien is het hoekpand, omgedoopt tot K-orner, de hoeksteen en werkplek van een aantal innovatieve starters.

Ook het Textielhuis huisvestte tijdelijk al enkele initiatieven rond gaming. Nu verwelkomen Hangar K en Leiedal Bolwerk en enkele andere enthousiaste starters in het unieke kader van het Textielhuis. Onder de naam Vierwerk brengen ze een boeiende mix van creativiteit, coaching, cocreatie en gaming.

Wout Maddens, voorzitter van Leiedal, gaf op een persbijeenkomst duiding: “Stadskernen veranderen, dat is geen geheim”, aldus Maddens. “Eén ding verandert niet: in een sterke, bruisende kern gaan studeren, wonen en werken hand in hand. Leiedal creëert daarom ruimte om te ondernemen, Hangar K biedt startende en groeiende spelers uit de creatieve en digitale sector onderdak. Een strategisch partnerschap dat zuurstof geeft aan onze stadskern.”

Ook Vincent Vanderbeck, drijvende kracht achter Hangar K, is een tevreden man: “Met onze dynamische community ondersteunen we zowel starters, groeiers als gevestigde waarden. Door diverse bedrijven en organisaties samen te zetten, stimuleren we verrassende kruisbestuivingen en stimuleren we verdere ontplooiingsmogelijkheden en groei. De community achter het culturele netwerk Bolwerk bijvoorbeeld heeft al een heel interessant en inspirerend traject afgelegd met tal van projecten waarbij experimenteren, cocreatie en inclusiviteit nooit veraf zijn. We zijn er dan ook van overtuigd dat zij samen met hun textielhuisgenoten boeiende samenwerkingen zullen opzetten voor de inwoners van Kortrijk en daarbuiten. Op die manier bieden we laagdrempelig, experimenteel en multidisciplinair kansen en ondersteunen we talentontwikkeling.”

Bolwerk brengt Vierwerk

In hartje Kortrijk gaat het dus om kruisbestuiving, over de grenzen heen. Economie, creativiteit en cultuur kunnen er hand in hand gaan. Het culturele ensemble Bolwerk heeft er ook een onderkomen gevonden. Bolwerk staat bekend als een culturele vrijhaven die inzet op creatie, ontmoeting, verwondering en ecologie.

In het kielzog van Bolwerk komen een aantal partners in creative crime mee. Ort is er daar eentje van. Met Ort begeleidt en ontzorgt zaakvoerder Oole Ryckoort startende muzikanten en bands. Op die manier kunnen zij zich focussen op hun muzikale ontwikkeling. Het veelbelovende StickyTable van DAE-alumni Yvette Kooke, Ben Vanhaelst, Ruben Cruypelans en Lander Molleman ontwikkelt dan weer digitale turn-based games. Ze bundelen krachten met onder meer Eye Blink Twice, Hyper Vyper en Fire Foot Studios, drie andere digitale new kids on the block.

Een – voorlopig – laatste partner is BAF, een cocreatief en experimenteel collectief dat onder meer artistieke locatieprojecten in leegstaande panden in de Kortrijkse binnenstad uitrolt. Bolwerk vervult hierbij een coachende rol. Ruben Benoit, één van de drijvende krachten achter Bolwerk, is enthousiast over de nieuwe uitvalsbasis: “Samen met onze community blazen we dit historisch pand nieuw leven in en bouwen we aan een bruisende plek in hartje Kortrijk. Iedereen is welkom om daarbij te helpen en mee te creëren. Vierwerk biedt een ongedwongen bruine kroeg in een historisch kader, podium- en presentatiekansen voor jonge performers, muzikanten en dj’s, een ontmoetingsplek voor de Kortrijkse game community, gedeelde ateliers voor jonge beeldende kunstenaars en meer, veel meer.”