KUURNE – Tijdens deze koude winterdagen draait in elk huis de verwarming op volle toeren. De elektriciteitsmeter maakt overuren en de factuur volgt. Maar niet zo bij Ludwig en Ann Van Wonterghem die geen elektriciteitsfactuur meer ontvangen. Zij zijn volledig onafhankelijk van het openbare net en de elektriciteitsleveranciers.
Hun ecologische en energie-efficiënte installatie met pelletketel wekt voldoende warmte en elektriciteit op om, zelfs tijdens extreem koud winterweer, ruimschoots aan de energiebehoefte van een gemiddeld gezin (jaarlijks 3.500kWh elektriciteit en 25.000kWh om de woning te verwarmen) te voldoen. Als zaakvoerders van Stroomop, specialist in milieuvriendelijke verwarmingssystemen, realiseerde ze zo hun droom om energie-onafhankelijk te zijn zonder in te boeten aan comfort.
In november 2017 werd de installatie, die bestaat uit de combinatie van een stroom-producerende pelletketel, batterij en PV-installatie, in gebruik genomen en gefinetuned. “De voorbije dagen doorstond ons systeem de ultieme test”, aldus Ludwig Van Wonterghem van Stroomop. “Een extreme koudegolf teistert ons land en de energiebehoefte stijgt maar onze pelletketel blijft inzetbaar en betrouwbaar.”
Energie van de toekomst
Ludwig Van Wonterghem is rotsvast overtuigd dat pelletketels dé energie-oplossing van de toekomst zijn. De overstap van fossiele naar hernieuwbare brandstoffen dringt zich op. “Het is hoog tijd dat we de kaart van de hernieuwbare energie trekken”, aldus Van Wonterghem. “Momenteel stookt 25 procent van de gezinnen nog steeds met mazout in België en elk jaar worden er nog 30.000 nieuwe mazoutketels verkocht. Het is in de toekomst ondenkbaar dat mensen blijven verwarmen met deze fossiele brandstof. Wie zich laat afschrikken door de prijs van een pelletketel (ongeveer 10.000 euro) moet de rekensom maar maken. De aankoop van een nieuwe pelletketel is inderdaad zo’n 4. 000 euro duurder dan een nieuwe mazoutketel maar de mazoutprijs (gemiddeld 6,8 eurocent/kWh) is veel duurder dan de pelletprijs (gemiddeld 5 eurocent/kWh). Met een gemiddeld verbruik van 2500 liter mazout heb je het verschil dus op 8 jaar terugverdiend. Vanaf dan spaar je jaarlijks maar liefst 500 euro uit aan brandstof.”