PlastIQ

Kunststofhub PlastIQ en sociale organisatie 0.666 lanceren met Sea Side Table een baanbrekende circulair meubelproject

OOSTENDE, KORTRIJK - PlastIQ, de sectorale opleidings- en tewerkstellingsorganisatie van de Vlaamse kunststofindustrie uit Kortrijk (zie foto) en de sociaal-circulaire hub O.666 uit Oostende slaan de handen in elkaar voor een baanbrekend project: 'Sea Side Table’. Dit initiatief zet in op het hergebruik van kunststofreststromen uit kledingzaken in Oostende en maritiem afval uit de Noordzee, om een hoogwaardig designmeubel te creëren, 100% uit recyclaat. Het project wordt mogelijk gemaakt dankzij de steun van VLAIO (Agentschap Innoveren & Ondernemen) binnen de oproep Circulaire Ketensamenwerking.

Met de projectmiddelen wordt bij in het Circular Materials Center bij PlastIQ een productie-eenheid opgezet die kunststofafvalstromen verwerkt tot halffabricaat profielen en platen. Werkzoekenden in de opleiding tot productiemedewerker spelen een belangrijke rol in dit proces. Zij leren omgaan met de benodigde technologieën en dragen bij aan de verwerking van de kunststofreststromen, terwijl ze relevante vaardigheden opdoen die hun kansen op de arbeidsmarkt vergroten.

De gerecycleerde platen en profielen worden vervolgens verwerkt tot modulaire bijzettafels in een nieuw individueel maatwerkatelier bij O.666, waar mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt een actieve rol spelen. Het designmeubel zal te koop worden aangeboden via lokale interieurwinkels onder het nieuwe label Sea Side Design.

Duurzaamheid en inclusie hand in hand.

Het project combineert circulaire innovatie met sociale impact. “Met de Sea Side Table willen we niet alleen bijdragen aan een duurzamere kunststofindustrie, maar ook werkgelegenheid en opleidingskansen creëren voor kwetsbare groepen”, aldus Vincent Mispelaere, algemeen directeur van PlastIQ. “Dit is circulaire economie in de praktijk. Bovendien kan dit pilootproject worden opgeschaald door lokale samenwerkingen te stimuleren voor het recycleren van kunststofafvalstromen en het ontwikkelen van een lokale afzetmarkt in korte ketens.”

 Lokale samenwerking als motor voor verandering.

De samenwerking benadrukt het belang van lokale partnerschappen. Kledingzaken dragen bij met reststromen en het Economisch Huis Oostende versterkt de verbinding met lokale ondernemers. “We willen aantonen dat circulaire en sociale economie niet alleen ecologisch, maar ook economisch rendabel kan zijn,” zegt Thomas Werbrouck, coördinator bij O.666.