EMERGE wil een grensoverschrijdend productieplatform bouwen om jonge gezelschappen uit de regio te ondersteunen met onder meer residenties, coproducties, spreiding van hun voorstelling over de Interreg-regio en specifieke expertise. Op basis van een open call kunnen gezelschappen kandideren om opgenomen te worden in een begeleidingstraject op maat van hun specifieke noden. Het gaat om een totaalbudget van 3,29 miljoen euro, waarvan 60% door het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO) wordt voorzien.
“BUDA is al sinds de start in 2006 partner in diverse Europese projecten, maar het feit dat Interreg VI een cultureel samenwerkingsproject als EMERGE goedkeurt, is toch bijzonder én hoopgevend voor de toekomstige interregionale samenwerking”, adus Kristof Jonckheere, algemeen directeur bij het Kortrijkse kunstencentrum Buda. “Die was sinds 2015 bij de meeste productiehuizen weggevallen omdat cultuur geen prioriteit meer was binnen Interreg. Nu kunnen we alvast met onze Vlaamse partners (De Grote Post Oostende en Viernuvlier Gent) en 7 partners uit Wallonië en Région Hauts-de-France weer extra inzetten op deze Euregio en 4 Vlaamse gezelschappen structureel begeleiden en ondersteunen in hun parcours.
Zaaien om te oogsten
Voor BUDA betekent het concreet dat er over een periode van 4 jaar tijd 320.000 euro wordt geïnvesteerd in dat samenwerkingsplatform, waarvan 192.000 euro (jaarlijks 48.000 euro) ingebracht wordt door EFRO. “Die middelen dienen niet enkel om voorstellingen te produceren, maar ook om kennis op te bouwen en te delen tussen kunstenaars en kunstorganisaties over actuele uitdagingen rond productie en presentatie”, aldus nog Jonckheere. “Deze goedkeuring sterkt BUDA in haar positie als één van de zestien Vlaamse kerninstellingen die voor 10 i.p.v. 5 jaar erkend werden omdat ze een landschapsversterkende rol opnemen in het Vlaamse kunstenveld.’
Het Kortrijkse en Vlaamse publiek zal eind 2025 van de eerste resultaten van EMERGE kunnen genieten.