KORTRIJK – De Francqui-Prijs, ook wel de Belgische Nobelprijs genoemd, gaat dit jaar naar drie economen met een sterke link naar de Kulak (KU Leuven): Laurens Cherchye, Bram De Rock en Frederic Vermeulen. Meteen een unicum in de geschiedenis van de prijs, want nog nooit eerder waren er drie laureaten. Een perfecte illustratie van wat team science kan betekenen. Alle drie de laureaten hebben tevens hun roots aan de Leuvense campus Kulak in Kortrijk. Kulak-professor Cherchye ligt aan de basis van het Kortrijkse onderzoeksteam samen met professor De Rock – tegelijk prof aan Kulak en aan de ULB – en met zijn Leuvense collega professor Vermeulen, die zelf ook aan de Kulak studeerde.
De drie economen, verbonden aan de Faculteit Economie en Bedrijfswetenschappen, ontwikkelden samen een methodologie waarmee ze de keuzes van individuele gezinsleden en de verdeling van geld en tijd binnen gezinnen op een betrouwbare manier kunnen verklaren én voorspellen. De jury prijst het onderzoek voor de belangrijke maatschappelijke relevantie: het maakt scherpe conclusies mogelijk over de impact van overheidsmaatregelen, zoals bijvoorbeeld een hervorming van de personenbelasting of de wetgeving rond echtscheidingen, op de gezinsbeslissingen en het daarmee gepaard gaande individuele welzijn.
De Francqui-stichting werd in 1932 opgericht door toenmalig Amerikaans president Herbert Hoover en de Belgische diplomaat Emile Francqui. Beiden investeerden na de Eerste Wereldoorlog in wetenschapsorganisaties om het onderzoek in België te stimuleren. Elk jaar reikt de Stichting een bedrag van 250.000 euro uit, beurtelings aan een wetenschapper uit de exacte wetenschappen, de humane wetenschappen en de biologische- en medische wetenschappen.
De officiële uitreiking van de Francqui-Prijs 2019 vindt plaats op 6 juni in het Paleis der Academiën.