KORTRIJK – Aan de Kulak, de Kortrijkse campus van de KU Leuven, loopt heel wat talent en knowhow rond. Dat wordt nu nog eens bewezen met professor Simon De Meyer die dinsdag de Ernest Solvay prijs – ter waarde van 25.000 euro – in ontvangst mag nemen. Deze prijs wordt overhandigd door Prinses Astrid. De prijs wordt toegekend omwille van het baanbrekende werk van professor De Meyer en zijn onderzoeksgroep, het Laboratorium voor Trombose Onderzoek, rond de behandeling van ischemische beroerte.
Beroerte is wereldwijd een van de hoofdoorzaken van dood en lichamelijke beperkingen. Ischemische beroerte wordt veroorzaakt door een bloedklonter die een bloedvat naar de hersenen verstopt. Door de verminderde bloedtoevoer en het resulterende gebrek aan zuurstof en nutriënten ontstaat er progressieve hersenschade, wat gepaard gaat met verlies van neurologische en motorische functies.
Professor De Meyer wordt meer bepaald gelauwerd omwille van zijn onderzoek naar de rol van NETs (“neutrophil extracellular traps”) bij beroerte. NETs zijn netwerken van extracellulair DNA die afkomstig zijn van een bepaald type witte bloedcellen, de neutrofielen. Deze NETs vormen een nieuwe link tussen trombose en inflammatie en vormen een potentieel nieuw doelwit bij de behandeling van beroerte.