Kulak Piet Desmet rector in ornaat_MG_9284

Kulak pakt uit met nieuwe postgraduaat ‘ondernemerschap en innovatie’

KORTRIJK – De Kulak wil op zijn manier het entrepreneurship in de regio helpen aanzwengelen. Dit maal gebeurt dat met de aankondiging van een nieuw postgraduaat ‘Ondernemerschap en Innovatie’. Daarmee zetten KU Leuven Campus Kulak Kortrijk en Flanders Business School gezamenlijk in op regionaal ondernemerschap. De lessencursus gaat van start in de lente van volgend jaar. Een aanrader voor aspirant-ondernemers maar ook voor ‘intrapreneurs’ in bestaande bedrijven. 

Ondernemerschap is van levensbelang voor het voortbestaan van bedrijven en zorgt er tevens voor dat nieuwe ondernemingen worden opgericht. Ook in de onmiddellijke regio van Kortrijk wordt steeds meer aandacht besteed aan ondernemerschap. Getuige hiervan diverse initiatieven om het ondernemerschap aan te wakkeren en te faciliteren, waaronder de co-creatiehub voor starters, groeiers en ondernemers Hangar K, de lokale aanwezigheid van Start-it @ KBC, en de komst van Flanders Make. Parallel lanceerde VOKA begin 2019 de ambitie dat West-Vlaanderen in 2025 de meest ondernemende regio van Europa moet worden, met een grote rol voor de driehoek Kortrijk-Roeselare-Tielt. Nu wil ook de Kulak opnieuw een bijdrage leveren.

 

Aanstoker Michael Porter

“Het KU Leuven eredoctoraat voor Harvard econoom Michael Porter (2018) bracht alles in een stroomversnelling”, aldus professor Bart Van Looy. “Het voorstel voor deze nieuwe opleiding ontstond bij de leden van de organisatie die voor dit eredoctoraat samenkwamen.”

Volgens professor Johan Bruneel moet het nieuwe postgraduaat aan de cursisten een mix bieden van relevante strategische kaders en conceptuele instrumenten, waarmee ze binnen hun eigen organisatie aan de slag kunnen en zo groei realiseren. In de opleiding wordt expliciet aandacht besteed aan de diverse aspecten van ondernemerschap, zoals creativiteit, innovatie en toekomstgericht denken, leiderschap en teamwerk, omgaan met risico en ontwikkeling van een ondernemende attitude. De gebruikte onderwijs- en leervormen zijn, naast het aanbrengen van de nodige kennis en vaardigheden, gericht op het stimuleren van de ‘entrepreneurial drive’ en de ontwikkeling van de competenties die op een professionele en succesvolle wijze kunnen worden ingezet voor de creatie en realisatie van nieuwe ondernemerschapsinitiatieven.

Voor KU Leuven betekent dit postgraduaat het ultieme voorbeeld van hoe levenslang leren en uitdragen van kennis naar de regio hand in hand gaan, zoals vicerector Piet Desmet beoogt.