Na meer dan 10 jaar experimenteren en brouwopleidingen te volgen, richtten de brouwers een microbrouwerij op in de Budastraat te Kortrijk. Zo is er na 60 jaar opnieuw een brouwerij in het historisch hart van Kortrijk nadat brouwerij Tack er in 1962 mee ophield.
De microbrouwerij zit in het oude bakkersatelier van bakkerij Slosse in de Budastraat. Achter grote ramen kan je de brouwers aan het werk zien. Hiermee zijn ze alvast de eerste en enige die opnieuw in hartje Kortrijk ambachtelijke bieren brouwen. De microbrouwerij is aangekocht en volledig verbouwd naar de noden van een productieruimte. Om hun verbouwingen gedeeltelijk te financieren, deden ze een beroep op de inwoners van Kortrijk. Met succes zo bleek want 85 personen schreven zich toen in en zo haalde Ruimtegist een totaal van ongeveer 20.000 euro op.
“We willen van de brouwerij een echt participatief project maken, versmolten met Kortrijk”, zegt Arn. “We zijn van de streek en Kortrijk zit al enkele jaren in een leuk élan. We hebben dan ook niet getwijfeld om in hartje Kortrijk onze craftbrouwerij op te starten. Dankzij onze crowdfunding hebben we meteen een lokaal klankbord waarbij onze buurtbewoners en sympathisanten actief kunnen deelnemen aan ons project”, gaat Arn verder.
Ondertussen heeft de Kortrijkse stadsbrouwerij Ruimtegist al 3 bieren op de markt. Vie, Obsquur en Nova. “Onze huidige 3 vaste bieren kan je al in gans Vlaanderen verkrijgen”, vertelt Egbert. “Nu starten we met het barrel-agen van onze quadrupel Obsquur op whiskyvaten. Dat is wat meer niche maar zo blijven we zelf ook bijleren als brouwers.”
Levenslang bier
Er zijn drie formules die telkens opbouwen waarop mensen met interesse kunnen intekenen via de website van Ruimtegist. Zo kan je voor de basisformule van 200 euro levenslang 12 bieren (33cl) per jaar afhalen in de brouwerij. Sowieso worden die geldschieters als eersten op de hoogte gebracht van alle nieuwigheden en evenementen van de brouwerij en krijgen ze ook de eerste kans op gelimiteerde brouwsels. Voor 500 euro zit daar bovenop nog een brouwerijbezoek voor maximum 20 personen bij mét degustatie en een vermelding van uw naam op de muur van de brouwzaal. Voor weldoeners die het project helemaal genegen zijn en 1.000 euro steunen, komt daarboven nog eens voor maximum 20 personen een etentje tijdens hun jaarlijkse foodpairingsdiner.
“We hopen met deze tweede crowdfundingsronde verder te kunnen bouwen en over gans België beschikbaar te zijn met onze Kortrijkse bieren”, zeggen de Kortrijkse brouwers. “Ook organiseren we jaarlijks zo’n 3 evenementen en we zouden die graag verder uitbouwen. Daarnaast begint een nieuwe semi-geautomatiseerde brouwinstallatie zich op te dringen om sneller en efficiënter onze nieuwe recepten uit te testen in ons brouwlabo.”