Buda Kunstencentrum

Kortrijkse kunstencentrum Buda krijgt 500.000 euro ‘milieusubsidie’

KORTRIJK - Ook kunstencentra zijn bedrijven. De fel geplaagde kunstensector komt - denk aan corona - uit beenharde tijden. Maar nu wenkt opnieuw het licht en back to normal business. Het Kortrijkse kunstencentrum Buda kreeg zopas ook nog eens een mooi 'nieuwjaarsgeschenk' aangeboden in de vorm van een subsidie van 500.000 euro door de Vlaamse regering. De steun wordt in de eerste plaats gekoppeld aan milieudoelstellingen.  Kunstencentrum Buda wordt vakkundig en voorbeeldig geleid door zijn culturele manager en voorman Kristof Jonckheere. 

Goed nieuws voor Stad Kortrijk en kunstencentrum BUDA. Minister-president Jambon kende op de valreep van 2022 nog 500.000 euro  investeringssubsidie toe uit het Fonds voor Culturele Infrastructuur. Stad Kortrijk en kunstencentrum BUDA, die Budascoop uitbaat, dienden daartoe in september samen een dossier in. Zo kan de totale HVAC-installatie in één keer vervangen worden.

De stadsbioscoop Budascoop – de vroegere Pentascoop – blijft een iconisch gebouw en heeft als eerste Belgische multiplex met 5 zalen onder 1 dak ook een grote erfgoedwaarde. Alleen zijn er na bijna 50 jaar intensief gebruik wel wat investeringen nodig om het gebouw future-proof te maken. “We werken daarom in nauwe samenwerking met de stad aan een masterplan dat alle noden oplijst en becijfert”, zegt directeur Kristof Jonckheere. Dat moet tegen de zomer klaar zijn.”

Met het oog op het milieu

“We zijn ontzettend blij dat Vlaanderen 500.000 euro investeert in de Budascoop”, zegt de Kortrijkse schepen van Cultuur Axel Ronse. “Met stad Kortrijk hadden we zelf ook al 665.000 euro voorzien. Zo kunnen we nu dit oud zeer in één keer aanpakken: de nieuwe installatie zal niet alleen zorgen voor een veel groter publiekscomfort voor de vele Budascoop-bezoekers, maar ook een positieve impact hebben op het energieverbruik van het gebouw.”

De subsidie is toegezegd om de volledige HVAC-installatie (verwarming, ventilatie en luchtkoeling) te vervangen. De ingreep kadert in het duurzaamheidsbeleid van BUDA en past ook binnen de langetermijnvisie van de stad om tegen 2025 energieneutraal te zijn. Vanzelfsprekend zullen in het masterplan nog andere duurzaamheidsingrepen opgelijst worden: regenwaterrecuperatie, isolerend glas, zonnepanelen. “Maar de urgentie van de HVAC is groot, want elk jaar valt wel iemand flauw van de warmte”, aldus nog Jonckheere. “Ook in het licht van de coronacrisis moeten overigens ventilatienormen gehaald worden. Dat wordt nu mogelijk.”