Een klassieke villa met vier slaapkamers en een Engelse tuin in Marke, deelgemeente van Kortrijk, stond vorige week te koop aan 398.000 euro. Deze week is de prijs gezakt naar 395.500 euro. Volgende week kan het 393.000 euro zijn en half januari 378.000 euro.
Onder de noemer ‘Nieuwe weekprijskorting’ toont immokantoor Henry Houser uit Kortrijk met een staafdiagram hoe de prijs van deze woning, en ook die van een appartement in Kortrijk, week na week kan dalen. Hendrik Tanghe, zaakvoerder van Henry Houser samen met zijn echtgenote, doet zijn verhaal in HLN.
“Breng een bezoek en beslis wanneer jij bereid bent om het appartement aan te kopen”, aldus Tanghe. “Kies je de huidige weekprijs of wacht je liever nog wat af, aan u de keuze. Nu de verkoop van bepaalde segmenten vertraagt, proberen we daar op een dynamische manier op in te spelen. Wanneer een woning niet meteen verkocht geraakt, wordt de prijs vaak meestal in één klap verlaagd. Mochten we de villa op de Pottelberg voor 20.000 euro minder aanbieden, zou die in een vingerknip zijn verkocht. Nu brengen we daar iets meer dynamiek in, door de prijs wekelijks te verlagen, mogelijk tot 20.000 euro minder half januari. Als jij de woning vandaag te duur vindt, maar de prijs begin januari wel oké vindt, kan je ons dat laten weten. Wanneer het huis op dat latere moment nog niet is verkocht, is het meteen van jou. Je mag trouwens op je beide oren slapen dat andere kandidaat-kopers niet te weten zullen komen dat er al een bod van jou ligt. Met dit systeem respecteren we de kopers, terwijl we er toch het maximale uithalen voor de verkopers.”
Unieke formule
Uiteraard houdt het concept ook een risico in voor de kandidaat-koper. “Het is de bedoeling om kandidaat-kopers te triggeren, maar we willen hen niet platvloers onder druk zetten”, reageert Tanghe. “Je moet niet op een kwartier beslissen, zoals ook soms gebeurt. Met onze weekprijskorting hebben we respect voor kopers, maar halen we er toch het maximale uit voor de verkopers, onze klanten.”
Uniek is het concept alleszins, zoals dat ook wordt bevestigd door de woordvoerder van beroepsfederatie CIB (Confederatie van Immobiliënberoepen). Bij de CIB wordt de creatieve formule zelfs zonder meer toegejuicht.