Met Jacques Laverge verdwijnt zonder twijfel en historisch figuur, die zowel als politicus als in de rol van ondernemer een vooraanstaande rol speelde. In beide gevallen was hij niet zozeer de man van de eerste viool, maar wel de man van de stille diplomatie die met zijn uitgebreid netwerk achter de schermen veel in beweging probeerde te zetten en daar nu eens wel en dan weer niet ook in slaagde.
Als ondernemer was hij een duizendpoot. Zo herinnert Jo Libeer, die decennia lang Voka West-Vlaanderen aanstuurde, hem ook. Libeer vindt dat Laverge als ondernemer meer dan één steen verlegd heeft. “Hij laat als vader en promotor van het jong ondernemerschap in Vlaanderen (Vlajo, Mini-ondernemingen), een bijzonder grote erfenis na, waar we met zijn allen dankbaar moeten voor zijn”, aldus Libeer.
Jacque Laverge was ook zelf ondernemer par excellence. Enerzijds als extra muros algemeen directeur van het Kortrijkse De Coene, en anderzijds als beheerder van diverse bedrijven die actief waren in de bouwpromotie.
Aspirant burgemeester
In aanloop naar de verkiezingen van 9 oktober 1988 vroeg hij het toenmalige PVV-bestuur om, in geval van verkiezingsoverwinning in zijn stad, de functie van senator te mogen cumuleren met die van toekomstige burgemeester van de Groeningestad. Maar de PVV en Laverge kwamen toen niet als winnaars naar voor en het gevolg was een rol op de oppositiebanken. In 2012 wisten de liberale familie voor het eerst de rollen om te draaien.
Als lid van de PVV (in 1992 herdoopt tot VLD en later tot Open VLD) was Jacques Laverge van 1977 tot 1995 gemeenteraadslid van Kortrijk. Vincent Van Quickenborne noemt hem zelfs de ‘funding father’ van de Kortrijkse liberalen. Laverge was ook provincieraadslid van 1978 tot 1985, senator en lid van de Vlaamse Raad (nu Vlaams parlement) van 1985 tot 1995 en Vlaams volksvertegenwoordiger van 1995 tot 2002. In 2002 werd hij benoemd tot eresenator.
Groot figuur
Jacques Laverge zette zijn schouders onder verschillende verenigingen en organisaties. Hij stichtte in 1983 de Vlajo (Vlaamse Jonge Ondernemingen), een organisatie die bruggen bouwt tussen onderwijs en het bedrijfsleven. Hij bleef voorzitter tot 2008. Tussen 1993 en 2001 was hij ook voorzitter van KV Kortrijk. Hij was voorzitter van de Koninklijke Filharmonie Kortrijk, de federatie Bouw van West-Vlaanderen en zetelde in het bestuur van woon- en zorgcentrum De Korenbloem, VOKA West-Vlaanderen en de intercommunale Leiedal. Kortom, een groot figuur die deed wat elke mens zou moeten doen: een stempel nalaten.