Kerckaert Jos prof

Kortrijk krijgt twee unieke nieuwe opleidingen ‘industrieel ingenieur’ in huis

KORTRIJK – Goed nieuws voor heel wat bedrijven uit de maakindustrie. Recent keurde de Vlaamse Regering twee nieuwe masteropleidingen aan de UGent Campus Kortrijk (Howest) goed. Het gaat om unieke studierichtingen. De grote vraag van bedrijven naar deze gespecialiseerde ingenieurs zette de beslissing van de UGent kracht bij. Zowel de Master of Science in de bio-industriële wetenschappen als de  Master of Science in de industriële wetenschappen (machine- en productieautomatisering) kregen officieel groen licht.

Over twee jaar, in academiejaar 2021-2022, komen de eerste masters in de machine- en productieautomatisering en in de circulaire bioprocestechnologie op de arbeidsmarkt. Rondvraag bij bedrijven leerde dat zij veel nood hebben aan deze profielen. Ze staan te popelen om deze veelzijdige ingenieurs met specifieke competenties aan te werven.

Beide opleidingen die elk in totaal 4 studiejaren duren, leiden tot het diploma en de titel van ‘industrieel ingenieur’. Je kan ze alleen volgen aan de UGent Campus Kortrijk. Deze unieke industrieel ingenieurs worden niet alleen theoretisch geschoold. Ze krijgen vanaf hun eerste lesweek ook heel wat hands on labovakken. De theorie toetsen aan de praktijk van cases uit het bedrijfsleven maakt deel uit van het DNA van de UGent-opleidingen in Kortrijk. Met de opleiding Industrieel ontwerpen erbij, opgericht in 1995, is het erkende aanbod van unieke masteropleidingen aan de UGent Campus Kortrijk nu helemaal compleet.

De lokroep van Industrie 4.0

Bedrijven die inzetten op een gedigitaliseerde productie staan in de wachtrij voor de ingenieurs die zich specialiseren in zowel machinebouw als productieautomatisering. In essentie leren studenten uit deze masteropleiding door de combinatie van elektromechanisch ontwerp en intelligentie hoe ze machines efficiënt en flexibel inzetbaar kunnen maken. “Industrie 4.0 is momenteel het codewoord voor de bedrijven”, zegt professor Jos Knockaert, coördinator van de opleiding. “De digitalisering zorgt ervoor dat bedrijven hun productieproces van grondstof tot recyclage kunnen volgen. Ze kunnen de data analyseren en vervolgens hun productie optimaliseren. Daarvoor heb je ingenieurs nodig die automatiseringsconcepten kennen, maar ook thuis zijn in ICT. Die twee werelden willen we met deze opleiding samenbrengen.”

Veelzijdig profiel

De studenten die zullen afstuderen als industrieel ingenieur met specialisatie in de machine- en productieautomatisering hebben dan ook een veelzijdig profiel. Ze hebben geleerd hoe ze via simulaties machines optimaliseren nog voor die bestaan. In een tweede stap combineren ze deze machines tot een volledige productievloer die je digitaal kan opvolgen. “Alle data die dit oplevert, laat bedrijven toe om de efficiëntie te verhogen”, preciseert Jos Knockaert. “Dat is een derde luik van de opleiding. De eerste twee delen maken deel uit van de bacheloropleiding, terwijl de optimalisering aan bod komt in de masteropleiding.”