Kortrijk Creativity Week

Kortrijk Creativity Week geeft een forum aan creatief talent

KORTRIJK – Kortrijk Creativity Week (voorheen Week van het Ontwerpen) zet sinds 2004 de meerwaarde van design thinking voor onderwijs, industrie en publieke ruimte in de kijker. Met de erkenning van regio Kortrijk als Kortrijk UNESCO design region wordt de 16e editie van Week van het Ontwerpen omgedoopt tot Kortrijk Creativity Week. Organisatoren zijn Designregio Kortrijk, Howest, Stad Kortrijk, Voka West-Vlaanderen, Intercommunale Leiedal en Biënnale Interieur. Tijdens het event laten 5 jonge en creatieve talenten het beste van zichzelf zien.

Via Kortrijk Creativity Week willen de organisatoren de mogelijkheid bieden om kennis te maken met talentvolle makers, ontwerpers, bedenkers en ondernemers, elk met hun eigen visie op creativiteit en innovatie. De vijf zijn Bart Lemahieu, Jonas Vansteenkiste, Elise Vandeplancke, Thomas Deruddere en Nic Belliard.

Bart Lemahieu en zijn collega Wouter hadden het gevoel dat ze als grafische ontwerpers te vaak achter hun computer zaten. Daarom begonnen ze met De Tafel Van Zeven een nieuw zeefdrukatelier in Kortrijk, dat ook een installatie maakt voor Kortrijk Creativity Week. Zeefdrukken is voor Lemahieu dus een uitvoering van creativiteit waar wat fysiek werk aan te pas komt. “Creatief zijn is iets maken waar je zelf achter staat”, aldus Lemahieu. “Het is je eigen ideeën op een mooie visuele manier naar buiten brengen.”

Jonas Vansteenkiste doet dit jaar mee aan het residentieproject in de cocreatie hub Hangar K. Het werk van de visual artist wordt gedefinieerd door ruimte, waarin hij allerlei media gebruikt (installaties, video, sculpturen, foto’s en tekeningen) die hij zelf omschrijft als mentale ruimtes. “Creativiteit is een van manier van zijn, ik weet niet hoe het anders zou moeten zijn”, beschrijft Vansteenkiste. Inspiratie kan je niet forceren volgens Vansteenkiste, maar als het komt dan verzamelt hij dat in schetsboeken want: alles kan tot iets leiden.

Voor illustratrice Elise Vandeplancke is haar werk ook het resultaat van een drang die ze niet kan tegenhouden. Het is ook een leuke manier om visueel veel te vertellen, iets dat soms vlotter verloopt dat in gesprekken. “Nu zijn dat illustraties, maar dat kan later nog evolueren”, vertelt Vandeplancke over haar creatieve output. Elise werkt mee aan de installatie ‘Ontwerp De Stad: de toekomst van de Kortrijkse Noord-Zuidas’ op de Kortrijk Creativity Week.

Passie als drijfveer

Ondernemende foodie Thomas Deruddere vind je op zondag terug op de foodmarket. Hij specialiseert zichzelf in vegan catering en home cooking en krijgt naar eigen zeggen de beste ideeën als hij onder stress staat. “Ik onderneem omdat ik geloof in mijn eigen concept”, aldus Deruddere. “Ik geloof in de ecologische impact van mijn concept en ik wil ermee bewijzen dat niet elke maaltijd wortelen met aardappelen moet zijn.”

Jonge game ontwerper Nic Belliard tot slot maakte het meeste van zijn werk tijdens zijn opleiding Digital Arts and Entertainment aan Howest om zijn portfolio te vullen en zo aan de bak te geraken in de game-industrie. Ook toen hij afstudeerde bleef hij sleutelen aan persoonlijke projecten om gamestudio’s geïnteresseerd te houden in zijn virtuele werelden. Voor Belliard is creativiteit de weerspiegeling van zijn passie. “Het is een persoonlijke mengeling van wat je interesseert en dat met passie weergeeft”, legt hij uit. “De bron van creativiteit is iets persoonlijks dat je in een verhaal visueel kan creëren.” Muziek is daarvoor zijn grootste inspiratiebron. “Als ik aan iets nieuws wil beginnen of vastzit, sluit ik mijn ogen en luister ik naar intense film- of elektronische muziek.”, beschrijft Belliard de manier waarop hij zijn projecten visualiseert.

Lees ook

  • VZW
    04/11/2024
    Vzw Parochiecentrum Sint-laurentius Betekom
    Begijnendijk
  • BV
    04/11/2024
    Bouts Renov
    Wezembeek-oppem
  • VZW
    04/11/2024
    Invirtus
    Hasselt