In de nieuwe editie van ‘Top Italian Restaurants 2022′, de befaamde gastronomische gids van het Italiaanse culinaire platform Gambero Rosso, is ristorante Gellius op het Maurice Lippensplein in Knokke-Heist uitgeroepen tot ‘s werelds beste Italiaanse restaurant in het buitenland. In 2020 werd Gellius ook al eens door Gault&Millau verkozen tot beste Italiaan. Een bijzondere bekroning voor de uitbater en voor het culinaire Knokke-Heist.
Gambero Rosso maakte voor zijn culinaire gids een selectie van 800 Italiaanse toprestaurants over de hele wereld. Gellius, een zaak die nog maar pas in 2017 in Knokke opstartte, ontving de titel “Restaurant van het Jaar”. “Chef van het Jaar” gaat naar Carmine Amarante van restaurant Armani in Tokio. De “Opening van het Jaar” is voor Estro in Hongkong. Fenix in Kiev krijgt de “Emerging Restaurant Award” en Futura in Berlijn mag voortaan uitpakken met “Beste Italiaanse Pizzeria”. Topchef Francesco Mazzei sleept de “Guardian of Tradition Award” in de wacht voor zijn restaurants Sartoria, Radici en Fiume in Londen. Tenslotte vind je de “Wijnkaart van het jaar” in 1889 Enoteca, een zaak gevestigd in het Australische Brisbane.
Lovend rapport
Het eindverslag van de inspecteurs van Gambero Rosso over restaurant Gellius luidt als volgt: “Het resultaat van de artistieke alliantie van galeriehouder Gianni Piretti en topchef Alessandro Breda (eigenaar van het gelijknamige restaurant in Oderzo in Veneto) is een restaurant met fanatieke aandacht voor hoogwaardige grondstoffen, wekelijks verzonden vanuit Italië. Hun vaardige en innovatieve instinct maakt hun keuken eigentijds, terwijl ze een gastvrije en verfijnde sfeer creëren. De luxe ruimte met een in het oog springende witte Vespa, lijkt wel een kunstgalerie. Het donkerbruine décor met sfeerverlichting maakt het tot een van de meest elegante restaurants in Noord-Europa.”
Einde citaat.