“Dat onze leefomgeving ons kostbaarste bezit is, weten we,” opent Wout Maddens, voorzitter van Intercommunale Leiedal. “Toch komt die steeds meer onder druk te staan. Niet alleen (lokale) overheden kunnen hier een antwoord op bieden. Minstens even waardevol zijn initiatieven van burgers, verenigingen, organisaties en bedrijven om de klimaatverandering tegen te gaan en onze leefomgeving weerbaarder te maken tegen de gevolgen ervan. Net om lokale klimaatprojecten zo veel mogelijk aan te moedigen, riep Leiedal, samen met het Streekfonds West-Vlaanderen en 11 steden en gemeenten uit de regio, in december 2022 het Klimaatfonds in het leven.”
Voor elk wat wils
Amper acht maanden na die oprichting kan het partnerschap al meteen drie projecten voorstellen. Zo gaat Natuurpunt een relatief recent natuurgebied in Rekkem biodivers(er) inrichten, staat de RHIZO-school in Zwevegem op punt een bos aan te planten, en organiseert de gemeente Zwevegem binnenkort een groepsaankoop regentonnen.
“Het Klimaatfonds is een oproep aan elke burger en elk bedrijf om zijn of haar klimaatverantwoordelijkheid te nemen,” aldus Marc Doutreluingne, burgemeester van Zwevegem. “Ook de overheden moeten hun duit in het zakje doen. Als Zwevegems burgemeester geloofde ik van meet af aan in het Klimaatfonds. Het maakt me dan ook bijzonder trots dat twee van de eerste drie initiatieven uit onze gemeente komen.”
Naast de groepsaankoop regentonnen krijgt Zwevegem eind 2024 ook een nieuw stukje bos. Het Smalspoorbos, een educatief leerbos voor Zwevegemse jongeren. Daarvoor slaat de RHIZO-school uit de Sint-Niklaasstraat de handen in elkaar met Natuurpunt. “De voorbije jaren nemen thema’s als klimaat en biodiversiteit ook in onze lessen een steeds prominentere rol in,” legt juf Stefanie Beyaert en bezieler van het initiatief uit. “Dat de leerlingen dankzij dit project nu ook de kans krijgen om de daad bij het woord te voegen en een echte bijdrage te leveren aan onze CO2-uitstoot, was voor onze school dan ook een kans die we niet mochten laten schieten.”