De Wevelgemse kmo en industriële wasserij Klaratex timmert aan de weg van een beter ecologisch beheer inzake water. De broers Karel en Piet Dermaux, zaakvoerders van Klaratex, hebben een charter in die zin ondertekend met Vlakwa, het in Kortrijk gevestigde Vlaams Kenniscentrum Water.
Klaratex zal een pioniersrol spelen inzake waterbeheer. Er wordt een pilootproject opgestart om het gebruik van water efficiënter en ecologischer te laten verlopen. Het streefdoel is om aan het einde van de rit zowat zeventig procent van alle ingezette water te hergebruiken. Het gaat zowel om recyclage van vers water als van reeds gebruikt water. Het hele proces voldoet aan de hoogste ecologische normen. Een industriële wasserij zoals Klaratex, is een grootverbruiker van water. Als het pilootproject een meevaller wordt -niemand twijfelt daaraan- zal het worden uitgerold in de rest van Vlaanderen. De Wevelgemse kmo kan al adelbrieven voorleggen als het om milieuzaken gaat.
Wasserij Klaratex (3 miljoen euro omzet, 45 medewerkers) is een grote naam als toeleverancier van werkkledij aan West- en Oost-Vlaamse bedrijven, zowel uit de industrie als uit de voedingssector. Het bedrijf heeft een geschiedenis om u tegen te zeggen. De roots gaan terug tot in 1938. Onlangs nog was Klaratex gastheer van het Wereldcongres van Wasserijen dat plaats vond in Brugge. Klaratex is als enige in België gecertifieerd door het Duitse bedrijf Hohenstein, dat aan de sector de hoogste kwaliteitsnormen oplegt. (KC)