KORTRIJK – In de Kiosk in centrum Kortrijk wordt iedere maand een innovatieve presentatie opgezet van een regionaal bedrijf in samenwerking met een ontwerper. Dit maal is European Spinning Group (ESG) van de familie Lietaer aan de beurt. ESG, met hoofdzetel in Spiere, is met zijn innovaties een pionier in de textielsector.
In de Kiosk stelt ESG deze maand het #hackyourjeans project voor, waarbinnen de productie van de oude denims tot nieuwe jeansgarens ontwikkeld werd. De verschillende stappen van de circulaire keten worden in de Kortrijkse kiosk op de Grote Markt gevisualiseerd: van de oude jeansbroeken tot 3 gloednieuwe producten. Het vooronderzoek van dit project werd onder meer samen met studenten van de opleiding ‘Industrieel Productontwerpen’ van Howest gevoerd.
De textiel- en mode-industrie zijn wereldwijd een van de meest vervuilende industrieën en genereren talloze tonnen afval. European Spinning Group wil dit textielafval verminderen door het te hergebruiken en upcyclen. De resultaten van dit #hackyourjeans project worden komende maand gepresenteerd in de Kiosk van Designregio Kortrijk. Onder de ietwat cryptische noemer: “Meet ANNA, HNST en TOWEL2.”
European Spinning Group is een familiale textielgroep gevestigd in Rekkem/Spiere-Helkijn. Ze leveren wereldwijd kwalitatief hoogwaardige garens voor verschillende toepassingen. ESG wil een voorbeeld zijn voor andere bedrijven en industrieën om opportuniteiten zoals co-creatie en circulaire economie te omarmen. Ze willen met hun verhaal burgers en consumenten bewustmaken van het circulaire ontwerpdenken. European Spinning Group (ESG) is erin geslaagd om garens van afgedankte jeans te spinnen, op de markt gebracht als de ESG Green-collectie.
Welkom thuis
Een van de producten gemaakt uit oude jeans is er een van ESG zelf: de circulaire sneaker ANNA. De sneaker is een voorbeeldcase van wat mogelijk is met dergelijk upcycled materiaal, verpakt in een hip en vermarktbaar product. ANNA werd ontwikkeld binnen het 5X5® project van Designregio Kortrijk, in samenwerking met het innovatiebureau CREAX en het Knitwear Lab. Dit ontwerp beperkt de hoeveelheid nieuwe materialen die nodig zijn voor het eindproduct, waardoor de ecologische voetafdruk aanzienlijk vermindert. Op het einde van zijn levensduur kan de sneaker eenvoudig uit elkaar worden gehaald, waardoor de teruggewonnen materialen zo een nieuwe grondstof vormen voor een ander product.
Een tweede toepassing met de ESG Green garens is de HNST jeanscollection. Ondernemer Tom Duhoux lanceerde in 2018 HNST, de duurzaamste jeans ter wereld. De jeans bestaat voor 56% uit gerecycleerde vezels, waaronder ingezamelde denim, wat voorlopig het technisch hoogst haalbare percentage is. HNST werkte voor de productie van de duurzame garens samen met ESG. De collectie bestaat uit 8 stuks met verschillende modellen, voor mannen en vrouwen, online te bestellen via letsbehonest.eu. HNST en ESG Green zijn voor hun samenwerking genomineerd voor een Henry van de Velde Award in de categorie Ecodesign door OVAM.
Finaal pakt ESG ook nog uit met Towel 2. Badlinnenproducent Clarysse uit Pittem zet al jaren in op onderzoek naar hernieuwbaar materiaal. Vorig jaar ontwikkelden ze met de ESG Green garens een handdoek die voor 40% uit gerecycleerde jeans bestaat: een low impact towel genaamd TOWEL2. Doordat het gerecycleerde textiel zelf al kleur toevoegt aan het nieuwe eindproduct, hoeven de handdoeken zelfs niet opnieuw geverfd te worden, wat een nog duurzamer product oplevert. Momenteel is de handdoek al verkrijgbaar bij winkelketen Dille & Kamille.