Namibië

Keurgroep van West-Vlaamse ondernemers fietste door Namibië met een klimaatdoel

KORTRIJK - Van tijd tot tijd is het nuttig om uit uw cocon of comfortzone te stappen. Reizen om te leren zeg maar. Een keurgroep van West-Vlaamse ondernemers doet het jaarlijks, maar ook met een maatschappelijk doel. Recent stond Namibië op het menu. 

Vanuit de overtuiging dat bedrijven een voortrekkersrol kunnen spelen in de strijd tegen klimaatverandering, trok een groep van 45 CEO’s uit België, Nederland en Frankrijk naar Namibië voor Cycling for the Climate 2025. Tijdens deze unieke expeditie legden ze samen 220 kilometer af over uitdagende gravelwegen en in temperaturen van soms 40 graden Celsius en meer.

De start werd gegeven in Windhoek en de eindstreep bevond zich bij het pilootproject van Lignaverda. Het doel: concrete stappen helpen zetten richting een duurzamere toekomst.

Het milieu als trekker

Op een terrein van 100 hectare, in samenwerking met het ministerie van Milieu en Toerisme (MEFT Namibia), wordt in Siya een proefbos van 32 hectare aangelegd. Dit project dient als testomgeving om te onderzoeken hoe herbebossing in semi-agrarische gebieden kan bijdragen aan CO₂-opslag en ecosystemen kan herstellen.

Daarnaast wordt er in samenwerking met professor Ivan Janssens (UAntwerpen) wetenschappelijk onderzoek uitgevoerd naar de verhoogde CO₂-opslag in de bodem door het gebruik van silicaten (een afvalproduct van mijnen) in combinatie met biochar. Dit innovatieve proces heeft het potentieel om de impact van herbebossingsprojecten aanzienlijk te vergroten.

Samenwerking met Blue Berry Farm

Na het bezoek aan het proefbos werd de tocht verder gezet richting de Blue Berry Farm van Michael Rodenburg (voormalig CEO van Betafence), waar een nieuw strategisch partnerschap werd verkend. Naast de teelt van blauwe bessen wordt hier, samen met Lignaverda, een proefbos van 20 hectare aangelegd, met een opschalingsmogelijkheid tot 800 hectare. Dit project integreert herbebossing met de installatie van bijenkorven, wat meerdere voordelen biedt:

  • De lokale bevolking krijgt de kans om hoogwaardige honing te produceren en economisch onafhankelijker te worden.
  • De bijen ondersteunen de bestuiving van de blauwe bessen, wat de opbrengst en kwaliteit ten goede komt.
  • De bossen zorgen voor een natuurlijke overwinteringsplek voor de bijenvolken, wat bijdraagt aan de biodiversiteit en stabiliteit van het ecosysteem.

Deze samenwerking illustreert perfect hoe duurzame landbouw, biodiversiteitsherstel en economische ontwikkeling hand in hand kunnen gaan.

Sterke vertegenwoordiging uit het bedrijfsleven

Cycling for the Climate bracht een indrukwekkende groep ondernemers en bedrijfsleiders samen, waaronder  West-Vlaamse topondernemers zoals Xavier Dewulf (G&V Group), Steve Rousseau (World of Talents), Jan Vergote (Recticel), Steven Buyse (CVC), Dominiek Valcke (TVH), Arne Vandendriessche  (Signpost), Louis Balcaen (Baltisse) en sustainability ambassadeur Gillis Beun van Beaulieu.

“De aanwezigheid van deze ondernemers bevestigt de groeiende interesse en betrokkenheid van het bedrijfsleven bij duurzame initiatieven en klimaatoplossingen”, aldus de Vlaming Werner Sels, general director van Lignaverda. “Cycling for the Climate Namibië 2025 was niet enkel een sportieve uitdaging, maar vooral een inspirerende ervaring waarin bedrijfsleiders en wetenschappers samenwerkten aan concrete oplossingen voor de klimaatproblematiek. Dit initiatief versterkte niet alleen de banden tussen de deelnemende bedrijven en academische instellingen, maar legde ook de basis voor duurzame investeringen in herbebossing, CO₂-opslag en socio-economische ontwikkeling. De inzichten en samenwerkingen die uit deze tocht voortkwamen, zullen bijdragen aan de verdere uitbouw van Lignaverda’s projecten in Namibië en daarbuiten. Cycling for the Climate bewijst dat bedrijven niet enkel toeschouwers, maar actieve drijvende krachten kunnen zijn in de strijd tegen klimaatverandering.”