De proef van dit jaar was niet eenvoudig. Ze bestond zowel uit een wine- als beerpairing opdracht met bijhorende glazen. De finalisten moesten uit vijf verschillende bieren de bier- en glascombinatie kiezen die het best samenging met een voorgerecht bestaande uit tomaat met Oostendse grijze garnalen. Daarna moesten ze een tweede, goed gemotiveerde keuze maken uit vijf wijnen met een gepast glas voor scharretong met Nieuwpoortse grijze garnalen met een salsa van Chant d’Eole brut & dulse.
Veelheid aan kwaliteiten
De verkiezing ‘Sommelier of the Year’ is geen wedstrijd maar een erkenning van de beste sommelier, waarbij ook zijn of haar dagelijkse inzet en professionalisme gelauwerd wordt. De organisatie is in handen van Home & Table by Meyhui, Foodprint en Club Prosper Montagné. Guido Francque, Frank Desmedt, Baudouin Meyhui, Marina Stoop, Robert Van Landeghem, Sofie Vanrafelghem, Gido Vanimschoot, Matthieu Vanneste en een aantal gewezen nationale winnaars van ‘Sommelier of the Year’ maakten deel uit van de vakjury.
Om in aanmerking te komen voor de titel, moeten de kandidaten voldoen aan een aantal criteria. Ze moeten werkzaam zijn in een Belgisch restaurant en voldoende beroepservaring hebben. “Daarnaast moeten ze ook over de nodige technische kennis en communicatieve vaardigheden beschikken”, aldus Baudouin Meyhui. “Ze moeten vertrouwd zijn met de technische aspecten van een wijnkaart, en tevens garant staan inzake het wijnkaartbeheer en de prijs-kwaliteitsverhouding.”
De verkiezing, die jaar na jaar aan populariteit wint, werd voor het eerst georganiseerd in 2010. Een sommelier kan de titel van ‘Sommelier of the Year’ maar eenmaal in de wacht slepen. Gewezen winnaars kunnen bijgevolg niet meer worden voorgedragen.