PharedeVie

Karel Goetghebeur doet Adolphe Sax op merkwaardige wijze alle eer aan

BRUGGE – Ze worden zeldzamer en zeldzamer, ondernemers die het pure ambacht nog tot een kunst verheffen. De van Oostende afkomstige Karel Goetghebeur (41) behoort tot de zeldzame uitzonderingen. In zijn atelier in Brugge werkt hij elke dag met de eigen handen aan alweer een nieuw pronkstuk: een saxofoon zoals de wereldbefaamde Adolphe Sax ze destijds ook ontwierp. Een eerbetoon aan  Belgisch erfgoed, maar ‘Made in Brugge‘.

Karel Goetghebeur behoort tot een ras waar idealisme hoog in het vaandel staat. Een wereldverbeteraar zeg maar die gelooft in het ‘plus-est-en-vous‘ principe. In 2012 besloot hij om een lang gekoesterde droom tot leven te wekken met de oprichting van zijn eenmanszaak Adolphe Sax & Cie. Hij verwierf toen via juridische weg het sluitend alleenrecht om de naam Adolphe Sax te mogen gebruiken en zijn saxofoons te mogen aanmaken, niet alleen in eigen land maar ook op Europese schaal. “Wij maken saxofoons zoals deze bedoeld waren door zijn uitvinder: altijd op zoek naar innovatie, een prachtige klank en een eigentijds speelgemak”, zegt de Bruggeling. “Nu verovert Adolphe Sax opnieuw harten over de hele wereld vanuit België.”

Karel Goetghebeur doet dat nu al acht jaar met de handen die zijn moeder hem heeft geschonken, met de werkspirit die hij van thuis uit meekreeg en met het idealisme dat diep in zijn eigen ziel huist. “De wereld verbeteren begint bij je zelf”, vindt Goetghebeur. “Een Oud-Testamentische tekst van de profeet Jesaja inspireerde me tot het maken van een bijzonder project: en dan zullen ze hun zwaarden omsmeden tot ploegscharen.”

Link naar West-Vlaams oorlogsverleden

“In 2018 heb ik een project opgezet om hulzen van bommen uit Wereldoorlog I & II in te zamelen”, vertelt Karel Goetghebeur. “Het werd een kassucces, want ik slaagde er in om duizend kilogram aan hulzen te hergebruiken bij de bouw van mijn saxofoons. Koper is immers een belangrijke grondstof. Ik dacht: waarom dat koper niet hergebruiken en recycleren? Ik doe hetzelfde met hout uit Britse geweren die tijdens de oorlog hebben gediend. Wijlen Rafaël Ravenscroft, de Britse saxofonist die onder meer Bakerstreet speelde voor Garry Rafferty, heeft me persoonlijk gefeliciteerd voor mijn idee en verleende zijn medewerking.”

Samen met anderen tegen corona

Karel Goetghebeur blijkt niet alleen 101 procent gepassioneerd door zijn vak en de producten die hij op de markt brengt (nu zo’n 60 saxofoons per jaar), hij deelt die passie ook graag met anderen. Zo ging hij heel recent een bijzondere samenwerking aan met het gereputeerde Brugse restaurant Phare de Vie van Ludwig De Langhe.

Door de lockdown maatregelen moest het restaurant van familie De Langhe en de saxofoonwinkel van Goetghebeur tijdelijk hun deuren sluiten. Familie De Langhe besloot van de gelegenheid gebruik te maken om een aantal vernieuwingen aan te brengen en samen met Goetghebeur een nieuw en bijzonder totaalconcept uit te werken. Voor de gelegenheid haalden ze de schilderijen in huis van de Britse kunstenares Scarlett Raven. De schilderijen die met een app op de tablet of smartphone gescand kunnen worden, komen tot leven met behulp van augmented reality en vertellen een verhaal van de eerste wereldoorlog door middel van verf, animatie en poëzie. De link met de oorlog was alweer gelegd en nu hangt er aan de muur van Phare de Vie ook een door de oorlog geïnspireerde saxofoon van Karel Goetghebeur.

“In deze onzekere tijden waar onder meer de horeca- en cultuursector zwaar te lijden heeft, willen we toch een positief en hoopvol signaal geven”, zeggen Goetghebeur en De Langhe. “Dat is de reden van deze bijzondere kruisbestuiving.”

Lees ook

  • BV
    21/11/2024
    Hasselt One
    Hasselt
  • BV
    21/11/2024
    Vishandel Steijvers
    Maaseik
  • BV
    21/11/2024
    Infinity Executors
    Sint-gillis-waas