KORTRIJK – K in Kortrijk kiest, naast de retail- en winkelfunctie, gedeeltelijk voor een nieuwe dimensie in de vorm van een uniek ‘green en clean’ kantorenproject. Dat werd door de stad en het winkelcentrum samen medegedeeld in een persbericht. Het idee werd eerder dit jaar al geopperd door burgemeester Vincent Van Quickenborne en wordt nu dus concreet gemaakt. Voor een goed begrip: het gaat in een eerste fase om het beschikbaar maken van 500 vierkante meter op een totaliteit van 30.000 vierkante meter. Mocht er verpletterend veel interesse bestaan, dan kan ter hoogste van de Sionstraat nog eens 1.600 vierkante meter vrij worden gemaakt voor kantoren.
Het virus dat begint met een c en eindigt met een a maakte abrupt een einde aan de concretisering van het door de burgemeester gelanceerde plan. Door de nieuwe instructies was het initiële concept gedoemd om drastisch te worden aangepast en werden de ‘open landscape’ kantoren plots absoluut not done. Bepaalde partijen haakten dan ook af en alles moest from scratch worden herbekeken. K in Kortrijk heeft het hele concept nu herwerkt en aangepast om er post corona offices in te richten.
In overleg met (interieur)architecten van het Kortrijkse Five AM werd gekozen om de kantoren te hertekenen met speciale aandacht voor green and clean. Het concept moet immers voldoen aan de nieuwe normen qua hygiëne en ook hier werd social distancing de norm. Daarnaast wordt in het concept ook heel veel aandacht besteed aan het green-aspect waarbij maximaal wordt gekozen voor natuurlijke materialen en voor zoveel mogelijk groen om een nog gezondere omgeving te kunnen creëren.
Centrumfunctie
Naast dit basisidee wordt ook gekozen voor kantoren van de toekomst waarbij connectiviteit en toegankelijkheid heel belangrijk zijn. De kantoren zijn immers gelegen in de directe nabijheid van de ruime ondergrondse parking van K in Kortrijk (1.500 plaatsen) of zijn vlot toegankelijk voor wie zich met de fiets verplaatst (de overdekte fietsenparking ligt amper op een paar tiental meter). Maar ook wie met het openbaar vervoer komt, is amper tien minuten stappen verwijderd van de gloednieuwe kantoren. Het wordt dus in hartje Kortrijk een vlot toegankelijke kantorenhub ingericht met alle mogelijke technische hoogstandjes.
Op maat van de klant
Aangezien de bouw nog moet beginnen, zijn de mogelijkheden legio. Er is keuze tussen de gelijkvloerse verdieping in de Sionstraat, palend aan de Wijngaardstraat of er kan gekozen worden voor de nieuw te bouwen units op de tweede verdieping, in de vroegere Standaard Boekhandel. “Alles in functie van de vraag die nu op ons zal afkomen”, aldus Dominique Desmeytere van K in Kortrijk. “K in Kortrijk wil in deze fase partijen met interesse dus een tailor made-project voorstellen. Er wordt gedacht aan de komst van bedrijven, onderwijsinstellingen of individuele ondernemers. Als Hangar K tegen zijn muren opgroeit, kunnen wij ook helpen zorgen voor een ontdubbeling. Er bestaat nu al belangstelling van andere partijen ook.”
K in Kortrijk is eigendom van de Duitse groep Union, met standplaats Hamburg, en wordt dagdagelijks beheerd door de vastgoedGroep Ceusters. Het winkelcentrum opende exact tien jaar terug de deuren.