Capone Capone

Julie Lietaer (ESG) dingt mee naar de titel ‘Strafste Onderneemster van West-Vlaanderen’

SPIERE-HELKIJN -  Made in West-Vlaanderen gaat in samenwerking met de lezers op zoek naar de Strafste Onderneemster van West-Vlaanderen. In 2023 ging Iris Vandaele (Kipco-Damaco) met de eretitel aan de haal. De kandidates voor 2024 stellen we u deze week één voor één voor. Vandaag: Julie Lietaer van European Spinning Group (ESG).  

Kan u zichzelf even voorstellen?

-Ik ben Julie Lietaer, 41 en mama van 2 dochters. Ik ben CEO van ons familiebedrijf European Spinning Group, en oprichtster van de start-up Ariadne-Innovation. Ik zie mezelf als een echte ambassadrice voor duurzaam textiel en mode en streef dagelijks voor deze missie met passie, creativiteit en een sterke sociale drive.

Wat moeten we weten over uw bedrijf?

-European Spinning Group (ESG) is een textielgroep actief in de productie en distributie van textielgarens die wij wereldwijd leveren in de verschillende segmenten in de textielindustrie: interieur, outdoor, mode, werkkledij en technisch textiel. Met onze kmo van 90 werknemers, gevestigd in Spiere-Helkijn, zetten wij ons dagelijks in om innovatie en duurzaamheid te brengen in een traditionele industrie. Met Ariadne Innovation willen we op een nieuwe manier het textiel- en mode ecosysteem inspireren, informeren en connecteren om duurzame stappen vooruit te zetten. Dit dankzij ons digitaal platform Ellie.Connect, dat op vandaag al meer dan 600 users omvat, en gebruik maakt van artificiële intelligentie om op een tijds- en kostbesparende manier impact te creëren voor bedrijven in de sector.

Welke rol bekleed je in het bedrijf?

-Bij beide bedrijven ben ik CEO. Alhoewel de rol van CEO in een kmo volledig anders is dan de rol van CEO in een start-up. Dit is enkel mogelijk dankzij een fantastisch team.

Wie of wat heeft u geïnspireerd om te ondernemen?

-Het is een cliché, maar ik moet toegeven dat ondernemen waarschijnlijk in mijn bloed zat. Zowel bij mijn grootvader die de fundamenten van het bedrijf legde als bij mijn vader het bedrijf uitbouwde tot een gediversifieerde textielgroep. Maar ik word evenzeer geïnspireerd door gewoon rond te lopen, met mensen te praten zoals andere ondernemers, familie en vrienden, werknemers, proffen of inspirerende boeken te lezen.

-Waaraan of aan wie heb je deze nominatie te danken?

-In de eerste plaats aan Made In West-Vlaanderen natuurlijk (lacht). Ik denk dat ik deze nominatie ook te danken heb aan een sterke drive om mijn missie van de verduurzaming van de textielindustrie. Dit doe ik op een enthousiaste manier door een breed publiek te informeren, te inspireren en te connecteren rond circulaire economie. Ik wil een veelzijdige onderneemster zijn die het verschil wil maken in een moeilijke sector. Vaak tegen de stroom in. En dat inspireert velen om hetzelfde te doen.

Kent u de concurrenten in dit concours van ‘Strafste Onderneemster’ en hoe schat u ze in?

-Ik ken alle concurrenten. Niet allen persoonlijk, maar ik kijk op naar hun verhalen. Elk van hen heeft een duidelijke missie om op hun manier in hun industrie (met de nadruk op textiel en recyclage uiteraard), het verschil te maken. Ik schat de concurrentie enorm hoog in en ben al heel dankbaar dat ik op deze fantastische lijst sta.

Waarom moeten onze lezers op u stemmen?

-Omdat één stem voor mij garant staat voor een bom passie en enthousiasme om verder te bouwen aan mijn ondernemersverhaal. Ik wil andere (vrouwelijke) ondernemers inspireren om voor hun droom te gaan en zet mij dan ook in om hen daarbij te helpen, zijn het via ESG, via Ellie.Connect, sociale media, of via talks voor scholen of netwerken. Een stem voor mij is een stem voor verandering dus ook een stem voor alle changemakers die mee aan de wieg staan om deze zo nodige verandering mogelijk te maken die misschien niet op deze lijst staan. En finaal ben ik ook gewoon een trotse en straffe Westvloamse.

info: Stemmen op Julie of een van onze andere straffe onderneemsters, kan nog tot en met 3 maart via https://www.made-in.be/strafste-onderneemster/